Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:53:31

Χαλκίδα

«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» στη Νέα Αρτάκη

Συνεχίζονται οι προβολές-παρουσιάσεις του ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» που οργανώνουν οι κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Εύβοια.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες, που δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία αλλά και ονόματα των σχεδόν 100.000 στρατιωτών και πολιτών, που μαρτύρησαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου την 7ετία 1947-54.

Η προσεχής προβολή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Αρτάκη, το Σάββατο 14 Μαΐου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

.................................................................................................................

[«Το νησί όπου κυλάει σήμερα η ιστορία μας
είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε ως υπέρτατη αρετή.
Μέρα χωρίς αίμα, εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο»...

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνέχεια της δημιουργίας οπτικοακουστικών παραγωγών του προηγούμενου διαστήματος, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ («Ο δρόμος μας»), για τον Δημοκρατικό Στρατό και για τη Γυάρο ως τόπο εξορίας, προχώρησε στη δημιουργία-παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ και για το κολαστήριο της Μακρονήσου.
Η πρωτοβουλία της υλοποίησης του ντοκιμαντέρ γι' αυτόν τον ιστορικό τόπο, το οποίο ξεκίνησε το 2020, είναι επίσης, συνέχεια της ανέγερσης μνημείου το ίδιο έτος πάνω στο νησί.

Σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί δίνουν τη φωνή τους και αφηγούνται με συνταρακτικό τρόπο προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που μαρτύρησαν πάνω στο νησί και οι οποίες ξεδιπλώνουν μπροστά στα μάτια μας μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φρικαλεότητα των δημίων, αλλά και το μεγαλείο των αγωνιστών.
Φωτίζουν την ανελέητη σύγκρουση των δύο κόσμων, αυτού που αγωνίζεται για να έρθει το νέο και εκείνου που χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες, που δίνουν με λεπτομερή περιγραφή τη σειρά των γεγονότων, με στοιχεία, αλλά και ονόματα. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκε στη Μακρόνησο ή και μετά για αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του το τι εστί «Μακρόνησος».
Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού της Μακρονήσου, με ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα κολαστήριά της (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ' Τάγμα, ΣΦΑ, ΑΕΤΟ και ΑΕΤΟ-ΕΣΑΙ, ΒΕΤΟ και ΒΕΤΟ-ΕΣΑΙ, Γ΄ Κέντρο Αξιωματικών, Στρατόπεδο Γυναικών), ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α' Τάγμα στις 29η Φλεβάρη – 1η Μάρτη του 1948.

Αυτό το κολαστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1947 και υπολογίζεται ότι σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες πέρασαν από εκεί μέχρι το πέρας της λειτουργίας του, το 1954. ]