Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
15:08:55

Χαλκίδα

Επί 20 και για πολλά ακόμη έτη «προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»!

Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος
(απόσπασμα από την ομιλία του κατά την τελετή απονομής του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ημέρα της ενθρόνισής του):

«Αποδέχθηκα την τιμή!
Έχω όμως στο νου μου αυτό που ο Τολστόι λέει: Όταν σας τιμούν οι συνάνθρωποί σας, μη πιστεύσετε ότι είστε καλοί! Να καταλάβετε ότι εκείνοι είναι οι καλοί, πού έχουν το κουράγιο και την διάθεση να σας επαινέσουν και να σας τιμήσουν!
Να, λοιπόν, γιατί αποδέχθηκα την τιμή, επειδή φανερώνει των παιδιών μου την καλωσύνη και την γενναιοδωρία! Και χαίρομαι γι' αυτά και καμαρώνω!
Αποδέχθηκα την τιμή, γιατί σ' αυτήν έχουν μετοχές οι πολλοί και καλοί μου συνεργάτες τούς οποίους μου χάρισε ο Θεός!
Σε όλους σας, και στους ευεργέτες μου, καταθέτω ταπεινά την ευγνωμοσύνη μου, μνημονεύοντας και όσους ευρίσκονται ήδη στην μακαρία ζωή.
Τα είκοσι χρόνια είναι ήδη παρελθόν... Είναι το χθες... Το σήμερα κι αυτό γρήγορα πέρασε, αφού ήδη «προς εσπέραν εστί και κέκλικεν η ημέρα...».
Από αύριο αρχίζει μία νέα περίοδος... αγνώστου διαρκείας... Την αρχίζουμε, συν Θεώ, με πίστη και αγάπη! Ανανεώνοντας τον ιερό δεσμό της αγάπης μας και επικαλούμενος για Σας και τα έργα Σας την ουράνια ευλογία, Σας υπόσχομαι να φυλάξω το κλειδί που μου δωρήσατε... Θα αγωνιστώ να ξεκλειδώσω όποιες καρδιές μπορεί να είναι ακόμη κλειδωμένες...
Θα κλειδώσω στην καρδιά μου τα ιερά σας αισθήματα μαζί με όσα ανήκουν στα μυστικά και απόρρητα...
Και μακάρι όλοι μας να ξεκλειδώσουμε την θύρα της καρδιάς μας, στον Χριστό μας, ο Οποίος δεν αποκάμει να στέκεται μπροστά της και διακριτικά να την κτυπάει... αναμένοντας με λαχτάρα να ξεκλειδώσουμε και να τού ανοίξουμε...».