Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
07:04:49

Χαλκίδα

Η φετινή πανήγυρη του ναού του Αγίου Νεκταρίου Κανήθου

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, οπότε η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου πανηγυρίζει ο ομώνυμος Ναός στη συνοικία Κανήθου.

Ο Ναός πανηγυρίζει φέτος, με την υποδοχή και ολιγοήμερη παραμονή Αποτμήματος Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου [το οποίο θα κομίσει και προσφέρει ο Μητροπολίτης Φαναρίου & Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, Αγαθάγγελος (Χαραμαντίδης)] και σειρά ιερατικών ακολουθιών.

Το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

- Δευτέρα 8 Νοεμβρίου
στις 6 το απόγευμα: Υποδοχή του Αποτμήματος του Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου και στη συνέχεια, Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και κηρύγματος (συγχοροστατούντων του Χαλκίδας Χρυσοστόμου και του Φαναρίου Αγαθάγγελου)

- Τρίτη 9 Νοεμβρίου
στις 7 το πρωί: Όρθρος και Λειτουργία μετά κηρύγματος (συγχοροστατούντων του Χαλκίδας Χρυσοστόμου και του Φαναρίου Αγαθάγγελου)
στις 6 το απόγευμα: Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο, με ψαλμό των εγκωμίων του

- Τετάρτη 10 Νοεμβρίου
στις 7:30 το πρωί: Όρθρος και Λειτουργία
στις 5 το απόγευμα: Ευχέλαιο
στις 8 το βράδυ: Αγρυπνία με τέλεση της αρχαιοπρεπούς λειτουργίας του Αποστόλου Μάρκου

- Πέμπτη 11 Νοεμβρίου
στις 7:30 το πρωί: Όρθρος και Λειτουργία
στις 5 το απόγευμα: Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών

- Παρασκευή 12 Νοεμβρίου
στις 7:30 το πρωί: Όρθρος και Λειτουργία
.........................................................................................................

Σημείωση: Ο Άγιος Νεκτάριος, διακόνησε και στην Μητρόπολη Χαλκίδας, το διάστημα 1890-92, ως Ιεροκήρυκας. Στην αρχή μέσα σε κλίμα αποδοκιμασιών και στιγματισμού, λόγω των σε βάρος του ψευδών κατηγοριών που τον ακολουθούσαν από την Αλεξάνδρεια. Εν συνεχεία, όταν καθαρίστηκε το όνομά του από κάθε είδους ανάμιξη σε σκάνδαλο ηθικού χαρακτήρα και από παντός είδους ραδιουργίες σε βάρος του Πατριάρχη, ειδικά δε μετά τη σκληρή συμπεριφορά του ποιμνίου, έγινε συμπαθής ενώπιον του λαού. Άρχισε με άνεση να κηρύττει και γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε μακρύτερα από τη Χαλκίδα, ενώ ο λαός έδειξε μεγάλη συμπάθεια στο πρόσωπό του, όταν χήρεψε η θέση του τοπικού επισκόπου, σχεδόν απαιτώντας την άνοδό του στο θρόνο.