Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
17:46:10

Χαλκίδα

Εκπαιδευτικοί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

«Κοινή αγωνιστική πορεία» της ΕΛΜΕ Εύβοιας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας «για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και για την θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας», πραγματοποιείται την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην παραλία της Χαλκίδας μπροστά στο Δημαρχείο.

Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εμβέλειας δράσης των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ).
Και πραγματοποιείται με αφορμή «την έναρξη μιας ακόμη εξαιρετικά δύσκολης σχολικής χρονιάς τόσο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν το έργο τους».
Εκφράζοντας την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων «με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά».
Αφού «το αίτημα για την προσπάθεια εξεύρεσης των χώρων εκείνων που θα διευκόλυναν τη λειτουργία μη πολυπληθών τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξης των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών στις σχολικές αίθουσες απαντάται για μια ακόμη χρονιά αρνητικά», όταν «τα μηνύματα που εκπέμπονται ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας, είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα»
Ενώ την ίδια στιγμή, «η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών, με το κλίμα αυταρχισμού και απειλών για πειθαρχικές διώξεις να βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα των δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

[ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

«Συναδέλφισες και συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς, μαθητές και μαθήτριες,
Ευχόμαστε σε όλους υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!
Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει γεμάτη όνειρα, ελπίδες, παιδικά και εφηβικά χαμόγελα, μέσα όμως σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με χιλιάδες προβλήματα. Με εκατοντάδες κατοικίες, περιουσίες και στρέμματα παρθένου δάσους καμένα, αφημένα στο έλεος των πυρκαγιών και της κυβερνητικής αδιαφορίας. Ταυτόχρονα, η πανδημία καλπάζει, εξαιτίας της επιμονής της κυβέρνησης να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπισή της.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται!
Και φέτος, οι τάξεις θα παραμείνουν με 25 μαθητές/τριες. Και φέτος τα κενά θα είναι τεράστια με την έναρξη της χρονιάς. Και φέτος η καθαριότητα των σχολείων αφήνεται σε τρίωρες συμβάσεις.
Η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει το αίτημα για περιοδικούς δωρεάν ελέγχους του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διάδοσης του κορωνοϊού σε κάθε σχολείο και περιοχή.
Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για όλα τα παραπάνω, ψήφισε ένα ακόμα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, μέσα σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, που μετατρέπει τα σχολεία σε αυτόνομες μονάδες, με αποστολή να βρίσκουν έσοδα για τη λειτουργία τους, με τους γονείς να βάζουν και «με τη βούλα» το χέρι στην τσέπη! Ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, ανάλογα με το εισόδημα των γονιών και την περιοχή που κατοικούν.
Ως εκπαιδευτικό κίνημα απαιτούμε:
✔ Εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!
✔ Όχι στον εκβιασμό και τη διαίρεση των εργαζομένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
✔ Ούτε μια διδακτική ώρα χαμένη! Σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που όξυνε η πανδημία και η τηλεκπαίδευση!
✔ Οι αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και ο νόμος έκτρωμα για τα εργασιακά και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα μείνουν στα χαρτιά!
Με ένα τρόπο απαντάμε όλοι μαζί, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς και μαθητές: με αγώνα για το δικαίωμα όλων στη δουλειά, στη μόρφωση, στην υγεία.» ]