Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
20:48:50

Χαλκίδα

Ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης του λιμένα Μαντουδίου

Ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης και αναβάθμισης του λιμένα Μαντουδίου. Με αυτήν την αφορμή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης βρέθηκαν σήμερα (Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου) στο λιμάνι του Μαντουδίου και συναντήθηκαν με τους ανθρώπους της αναδόχου τεχνικής εταιρείας ώστε να ενημερωθούν για το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Το έργο με τίτλο «Γ΄ φάση λιμένα Μαντουδίου», με αναθέτουσα αρχή τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Το έργο ανέλαβε η SICAP ΑΤΕ, δίνοντας έκπτωση της τάξης του 39,3% επί της αρχικής τιμής μεταξύ πέντε προσφορών, διαμορφώνοντας το κόστος στα 6 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Η διάρκεια των εργασιών ανέρχεται σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει, πως αν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του έργου, η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του καλοκαιριού του 2023.

Το έργο αφορά στη συνέχιση της κατασκευής του λιμένα Μαντουδίου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη.
Ειδικότερα προβλέπονται:
• Κατασκευή του εναπομείναντος τμήματος του προσήνεμου μόλου Π2-Π3 μήκους 220μ περίπου με το ακρομόλιο προστασίας του.
• Κατασκευή του παραλιακού κρηπιδώματος Κ2-Κ3, μήκους 110μ περίπου.
• Κατασκευή τμήματος του κρηπιδωμένου υπήνεμου μόλου Υ1-Υ2.
• Αποκατάσταση-ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου (σε συνέχεια μικρότερου ειδικού για το σκοπό αυτό έργου).

.........................................................................................

Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας):
«Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, ξεκινούμε την κατασκευή ενός έργου προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μετατρέψει το λιμάνι του Μαντουδίου σε μια ακόμη κύρια πύλη εξόδου προς το Αιγαίο.
Πρόκειται για ένα απόλυτα στρατηγικό έργο, το οποίο σχεδιάστηκε πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές και μπαίνει πλέον σε φάση υλοποίησης με προοπτική να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου, μέσω του τουρισμού και όχι μόνο.»

Γιώργος Κελαϊδίτης (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας):
«Το λιμάνι Μαντουδίου μπαίνει στο πιο σημαντικό στάδιο αναβάθμισης του, με την εκκίνηση της γ' φάσης επέκτασης που θα το καταστήσει πιο ασφαλές, πιο λειτουργικό, πιο φιλικό προς τους χιλιάδες επιβάτες που ήδη το επιλέγουν στην έξοδο τους προς Σποράδες.
Η επέκταση του προσήνεμου μόλου μήκους 220 μ. και η θωράκιση του από τους ισχυρούς κυματισμούς που δέχεται από το Αιγαίο, θα μας επιτρέψουν να ξεκλειδώσουμε τον αναπτυξιακό και στρατηγικό χαρακτήρα του λιμένα Μαντουδίου τόσο για την περιοχή όσο και για την Εύβοια κατ' επέκταση.
Μέσα στις πρώτες μας εργασίες, η ασφαλτόστρωση του προβληματικού τμήματος που συνδέει το λιμάνι με τον κεντρικό οδικό μας άξονα, δίνοντας άμεσα προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των επιβατών.»

Σπύρος Γεροντίτης (Πρόεδρος Οργανισμού Λιμένων Ν. Εύβοιας):
«Συμπράττουμε και πάλι με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Εύβοιας. Ο λιμένας Μαντουδίου έχει ήδη δείξει τις προοπτικές του και με την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα θωρακιστεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο.».