Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
08:46:03

Χαλκίδα

Και πάλι προς συζήτηση η «Τεχνόπολη του Ευρίπου»

Συνάντηση με τον πρύτανη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Δημόπουλο, είχε -τη Μεγάλη Πέμπτη- η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Θωμάς Σφηκόπουλος (αναπληρωτής πρύτανης Ερευνητικής Πολιτικής &ι Ανάπτυξης ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (αντιπρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης ΕΚΠΑ) και Σταμάτης Βολιώτης (Πρόεδρος Γενικού Τμήματος ΕΚΠΑ στα Ψαχνά).

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις που αφορούν στο Συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά (με τα δύο υπό αναστολή τμήματα να μην συμπεριλαμβάνονται ούτε στο φετινό μηχανογραφικό) και οι ενέργειες και δράσεις συνεργασίας του Δήμου και του Πανεπιστημίου για την υλοποίηση -βάσει του μνημονίου που έχει συνυπογραφεί από το Δεκέμβριο του 2018-.
του σχεδιασμού για την «Τεχνόπολη Ευρίπου».

Αφορά στη δημιουργία χώρου ανάπτυξης καινοτόμων ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών, με τον τίτλο «Τεχνόπολη Ευρίπου», σε δημοτική έκταση εμβαδού 56.310,02 τμ στην θέση «Παναγιά» στο Καλοχώρι-Παντείχι της Δημοτικής Ενότητας Αυλίδας, η οποία καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και παραχωρηθεί (κατ' άρθρο 184 του ν. 3462/2006) στο Πανεπιστήμιο αυτόν το σκοπό.

Ο Δήμος Χαλκιδέων ήταν διαχρονικά εκτός κάθε σχεδιασμού και κάθε χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας. Η δημιουργία της «Τεχνόπολης Ευρίπου» υπολογίζεται ότι θα αναβαθμίσει την Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή της και θα την καταστήσει πόλο τεχνολογικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, ρόλο στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί ως η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που γειτνιάζει τόσο με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, όπου είναι η έδρα του Πανεπιστημίου όσο και με την περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας (και στην οποία η Τεχνόπολη θα συμβάλλει στην εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγή και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας) αλλά και με τον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας (περιοχή παγκοσμίου ενδιαφέροντος).