Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
06:03:27

Χαλκίδα

Επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα από τους αιολικούς σταθμούς

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Αιολικοί Σταθμοί & Ορνιθοπανίδα: Οι προστατευόμενες περιοχές για τα πουλιά στην Εύβοια – Επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών» πραγματοποιείται την Παρασκευή 9 Απριλίου, στις 6:30 το απόγευμα.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Σιδερίτης», σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Με βασικό ομιλητή τον βιολόγο - υπεύθυνο Δράσεων Διατήρησης της Ορνιθολογικής, Απόστολο Καλτσή.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση γύρω από τις επικείμενες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας από τις μεγάλες βιομηχανικού τύπου παρεμβάσεις, όπως οι Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom αλλά και σε live μετάδοση από τη σελίδα στο FB : Σιδερίτης & από τo κανάλι του συλλόγου στο YouTube : https://www.youtube.com/channel/UCyPZup64xwHXP6mqKxCGnUA.
Όσοι επιθυμούν να αντιπροσωπεύσουν κάποιο σύλλογο ή να συμμετέχουν ως πολίτες στη συζήτηση που θα ακολουθήσει, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο mail του συλλόγου : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και την Πέμπτη 8 Απριλίου και θα τους αποσταλούν το link της εκδήλωσης και ο κωδικός εισόδου στο Zoom.

[ Τα πτηνά μας συντροφεύουν και είναι διαχρονικά συνδεδεμένα με τον άνθρωπο, με πολλαπλές εκφάνσεις στο μύθο, στις τέχνες, στις ιστορίες, στη ζωή. Όταν ο άνθρωπος επιδίδεται σε καταστροφικές δραστηριότητες εκείνα προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουν αν κατατμηθούν τα ενδιαιτήματά τους.
Η Εύβοια φιλοξενεί πολύ μεγάλο φυσικό πλούτο, τόσο ως προς τα αναπαραγόμενα και μεταναστευτικά πτηνά αλλά και τα ενδημικά είδη χλωρίδας, γεγονός που αποτυπώνεται στις 15 περιοχές NATURA που έχουν θεσμοθετηθεί. Ωστόσο αυτός ο πλούτος ήδη συρρικνώνεται και απειλείται ακόμα περισσότερο από την μαζική επέλαση των αιολικών εγκαταστάσεων, που έχοντας αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το νότιο τμήμα του νησιού επεκτείνονται προς την κεντρική Εύβοια, τα Κοτύλαια Όρη, τη Δίρφη και προοδευτικά βορειότερα. Μαζί με τη Φύση μπαίνει σε κίνδυνο ένα σημαντικό τμήμα της τοπικής οικονομίας, αλλά και της ποιότητας ζωής της περιοχής, παράμετροι που δεν έχουν εξεταστεί ούτε κατ' ελάχιστο στον ενεργειακό σχεδιασμό. ]