Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023
21:11:44

Χαλκίδα

Πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Χαλκίδας

Προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στον γιορτασμό της εθνικής επετείου και αφού πρώτα διήλθε τη συρταρωτή γέφυρα, στις 3:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης 29ης Οκτωβρίου, η πυραυλάκατος Ρουσσέν του Πολεμικού Ναυτικού έδεσε στο εμπορικό λιμάνι της Χαλκίδας .

Στη Χαλκίδα θα παραμείνει έως και τις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια δε του πρωινού, εξελίσσονται προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.  

....................................................................................................................................................

[ ΤΠΚ Ρ-67 ΡΟΥΣΣΕΝ

Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Ρ-67 Ρουσσέν, είναι μια από τις 5 κλάσης Super-Vita που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.
Η ναυπήγηση πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία Ελευσίνας με την εταιρεία Vosper Thornycroft. Καθελκύσθηκε το Νοέμβριο του 2002 και παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό στις 20 Δεκεμβρίου 2005.
Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο. Με εκτόπισμα 541 τόνων (πλήρες, 590 τόνων). Και πλήρωμα 45 ατόμων.
Έχει μήκος 61,9 μέτρα πλάτος 9,5 μέτρα και βύθισμα 2,5 μέτρα. Το εκτόπισμα της φτάνει τους 580 τόνους και χάρις στο προωστικό σκεύος της το οποίο αποτελείται από 4 κινητήρες ντίζελ MTU 16V 595 TE 90 των 23.500 hp και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 34,25 κόμβων.
Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο 76/62 χλστ Super Rapido της ιταλικής εταιρεία OTOBREDA, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40 Block3, 2 πυροβόλα των 30 χλστ της OTOBREDA τοποθετημένους σε επανδρωμένους πυργίσκους Single30/SAFS της ιταλικής εταιρείας κατασκευασμένους από τα ΕΑΣ, ένα αντιβληματικό σύστημα (CIWS) Mk 31 GMWS RAM το οποίο φέρει 21 βλήματα RIM-116 RAM σύστημα αντιμέτρων ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130 χλστ.
O ηλεκτρονικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR-300SLW, ζεύξη δεδομένων Link-11 και τέλος Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου TACTICOS. Οι επικοινωνίες βασίζονται στο σύστημα Data Link 11, model MDM 2002.
Η επιβίωση του σε μολυσμένο από πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα περιβάλλον κρίνεται ως αρκετά καλή με χρήση GAS CITADEL και σταθμού απόπλυσης. Επίσης έχει ευκολίες εκπαίδευσης με δυνατότητα δημιουργίας εικονικών εκπαιδευτικών σεναρίων και προσομοίωσης ενεργειών / αντιδράσεων από όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα.
Έχει υψηλό επίπεδο αυτοματισμών σε συνδυασμό με πολλές εναλλακτικές λύσεις και λειτουργίες «ανάγκης», οπλικά και Η/Ν συστήματα με μεγάλους χρόνους μεταξύ βλαβών (MTBF) και μικρούς χρόνους εντοπισμού και αποκαταστάσεως των βλαβών (MTTR), ενώ είναι σχεδιασμένη να παρουσιάζει μεγάλες περιόδους μεταξύ γενικών επισκευών των κυρίων μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων. Τέλος οι ενδιαιτήσεις και οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος είναι αντίστοιχες του 21ου αιώνα, που παράλληλα καλύπτουν τις ανάγκες πολυήμερων αποστολών.
Οι πυραυλάκατοι –και ιδιαίτερα οι πλέον σύγχρονες- θωρούνται από τα πιο αξιόμαχα όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ταχύπλοα, ευέλικτα, με ισχυρότατο οπλισμό, ιδανικές για το περιβάλλον του Αιγαίου, αφού μπορούν να κρυφτούν σε θαλάσσιες σπηλιές και να εφορμήσουν αιφνιδιαστικά έναντι του στόχου τους. Μειονέκτημά τους η ανυπαρξία sonar και συνεπώς η αδυναμία εντοπισμού ή παρακολούθησης εχθρικού υποβρυχίου και συνεργασίας με τα ελληνικά υποβρύχια. ]

[ ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΥΣΣΕΝ

Ο τότε υποπλοίαρχος N. Ρουσσέν, το διάστημα 1942-1943ήταν κυβερνήτης του Y/B «Παπανικολής, Ένας από τους 3.000 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού που μετά τη Γερμανο-Ιταλο-Βουλγαροκρατούμενη Κατοχή συνέχισαν εθελοντικά να αγωνίζονται με σθένος και αυταπάρνηση στο εξωτερικό, την περίοδο 1941-45, στο πλευρό των Συμμάχων για την ελευθερία της Πατρίδας και την ήττα του Αξονα. Έπεσε στις 23 Απριλίου 1944, Κυριακή του Θωμά, από σφαίρες Ελλήνων στασιαστών του Π.Ν. στην-εν τέλει- επιτυχή προσπάθεια (262 εθελοντών) ανακατάληψης των πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας που, στις αρχές Απριλίου, είχαν περάσει στα χέρια κινηματιών, ενώ ο πόλεμος κατά του Αξονα συνεχιζόταν με ένταση και βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο. ]