Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων: 8 ετοιμόρροπα κτήρια στο «Διατηρώ»

Οκτώ (8) ετοιμόρροπα κτήρια ενέταξε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων στο Πρόγραμμα «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Πανελλαδικά στο Πρόγραμμα εντάχθηκαν 9.342 κτήρια.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, ο μοναδικός άλλος Δήμος που εντάχθηκε στο «Διατηρώ» είναι ο της Σκύρου, με 20 κτήρια.
Ο Δήμος Χαλκιδέων δεν κατάφερε να απαντήσει στην πρόσκληση του Υπουργείου, παραδίνοντας τα ετοιμόρροπα κτήρια της επικράτειάς του στο νόμο της βαρύτητας....

[ Στο επόμενο στάδιο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, θα ξεκινήσουν αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή, σήμανση και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια κτήρια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
Θα ακολουθήσει, στις αρχές του επόμενου έτους, σε συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού, νομοθετική παρέμβαση επικαιροποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η οποία, χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται (π.χ. το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτηρίου).
Ενώ, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα. (Μεταξύ άλλων, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων θα μπορούν να αποζημιώνονται για την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του συντελεστή δόμησης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα συνδεθεί μέσω της Τράπεζας Γης με σχετικές χρηματικές καταβολές που θα δίνουν οι ιδιοκτήτες στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και θα αποδίδονται στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων.)
Παράλληλα, θα ετοιμαστούν οι μηχανισμοί και τα εργαλεία χρηματοδότησης από δημόσιους πόρους, τόσο για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων (π.χ. στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης, του Πράσινου Ταμείου) όσο και για τη διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.