Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:56:24

Χαλκίδα

Πάνω-κάτω στα ίδια, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων

Ως μείωση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας κατανοούν κάποιοι τις μειωμένες απόλυτες τιμές που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ: 19 χθες, Κυριακή και 18 σήμερα, Δευτέρα.

Όμως, στους υπολογισμούς τους αγνοούν ότι όπως κάθε Σαββατοκύριακο, ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται είναι κάτω και από τα μισά (σχεδόν στο 40%) που κατά μέσο όρο αναφέρονται τις καθημερινές.
Και άρα, οι αριθμοί κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτούς των καθημερινών (π.χ. με τα 29 της Παρασκευής ή τα 32 της Πέμπτης που μας πέρασαν).
Μάλιστα, εάν επιχειρηθεί σύγκριση με π.χ. τα 18 της Τετάρτης ή τα 20 της Τρίτης που μας πέρασαν, τότε τα χθεσινά και σημερινά κρούσματα είναι αναλογικά περισσότερα...

Στην πραγματικότητα, η μόνη σύγκριση που θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα είναι αυτή με τις ίδιες ημέρες της περασμένης εβδομάδας. Και έχουμε:
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου: 19 / Κυριακή 14 Φεβρουαρίου: 11
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου: 18 / Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου: 15.
Με την επίγνωση της κακοκαιρίας που ελαχιστοποίησε τον αριθμό των τεστ το περασμένο Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι δεν παρατηρούνται κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές.

Η κατάσταση μπορεί να μην χειροτερεύει αλλά, παρά το καθεστώς τοπικού lockdown, δεν δείχνει να βελτιώνεται ιδιαίτερα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων των ερχόμενων ημερών σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται από την επικαιρότητα η Κυβέρνηση και την ανάγκη της να αλλάξει η ατζέντα, θα κρίνει εάν –παρά τις εν πολλοίς συνθήκες «αυξημένου κινδύνου»- θα οδηγηθούμε σε κάποια μικρά ανοίγματα του «ακορντεόν» των περιοριστικών μέτρων, μετά τις 6 το πρωί της ευτέρας 1 Μαρτίου, όταν λήγει η ισχύς του τοπικού lockdown!