Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό συζήτηση οι τρόποι οργανωμένης αντίδρασης

ΟΙ 4 ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ – ΜΑΜΟΥΘ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Συναντήθηκαν σήμερα (Κυριακή 21 Φεβρουαρίου) το πρωί στο Δημαρχείο Ερέτριας, εκπρόσωποι των τριών εμπλεκόμενων Δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης – Αλιβερίου και σε επικοινωνία, μέσω τηλεδιάσκεψης με τον εκπρόσωπο του τέταρτου εμπλεκόμενου Δήμου Καρύστου, συζήτησαν τη στάση τους έναντι της εγκριτικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής
Στρατηγικών Επενδύσεων για την εγκατάσταση εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους, συγκροτήματος αιολικών πάρκων, με 112 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 470,4 mW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591gWh.

Γιώργος Ψαθάς (δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων), Γιάννης Δημητρόπουλος (δήμαρχος Ερέτριας), Νίκος Μπαράκος (αντιδήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου) [στη φωτογραφία] και Λευτέρης Ραβιόλος (δήμαρχος Καρύστου) εξέφρασαν την «κοινή θέληση για την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση συγκροτήματος αιολικών πάρκων».

Σε κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν:
«Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε εν αγνοία των δημοτικών αρχών και παρά την ύπαρξη των αρνητικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Δεν θα δεχτούμε κάποιοι να αποφασίζουν και να σχεδιάζουν για το μέλλον του τόπου μας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση και η άποψη των τοπικών κοινωνιών».

Οι τέσσερις αναζήτησαν «τον τρόπο οργανωμένης αντίδρασης, μετά τη διυπουργική απόφαση», θα θέσουν το πρόβλημα προσεχή συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και είχαν «επαφές με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις επόμενες κοινές ενέργειες για την κλιμάκωση του αγώνα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 

Από τον Δημήτρη Αναγνωστάκη και τη «Στερεά Υπεροχής»:

«Έκτακτο Θέμα προ ημερησίας διατάξεως στην προσεχή (8η) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Θέμα: Κυβερνητικό καπέλο 8 αιολικών πάρκων στην Εύβοια και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το επενδυτικό σχέδιο Αιολικά Πάρκα Ευβοίας, ισχύος 470,4 MW, των εταιρειών Ελλάκτωρ ΑΕ και EDP Renewables SA, προϋπολογισμού 489 εκατ. ευρώ, ενέκρινε την Παρασκευή 19/2/2021, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.).
H επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια.
Μάλιστα μετά τη συνεδρίαση τόσο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης τόνισαν: «Εγκρίναμε, μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην 1η Τακτική Συνεδρίασή του, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνει: «Την αδιαπραγμάτευτη θέση της, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται πλήρως και συμπλεκτικά το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας (χωροταξικής, περιβαλλοντικής κλπ.)» και διεκδικεί: «Την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο».
Τέλος, στο ίδιο ψήφισμα, αναφέρεται: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο διά του παρόντος εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΠΣΕ καθώς και τους επικεφαλής ή εκπροσώπους περιφερειακών παρατάξεων, μελών της επιτροπής περιβάλλοντος, όπως προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προς υποστήριξη των ως άνω θέσεων, ενώπιον των αρμοδίων πολιτικών και υπηρεσιακών αρχών».
Ήδη οι Δήμοι Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Αλιβερίου – Κύμης και Καρύστου, τοποθετήθηκαν αρνητικά και ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες και από την Περιφέρεια.
Με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται ερωτήματα, που αναζητούν άμεσες απαντήσεις. Ερωτήματα όπως π.χ.
i. Ποιες ενέργειες έκανε, από τη μέρα έκδοσης του Ψηφίσματος έως την έγκριση της νέας επένδυσης, η περιφερειακή αρχή;
ii. Ποιό είναι το σχέδιό της, ποιά είναι η στρατηγική της, έναντι αυτής της αρνητικής εξέλιξης, για τα συμφέροντα της Εύβοιας και συνολικά της Στερεάς;
iii. Αποδέχεται την περιφρονητική και ζημιογόνο συμπεριφορά της Κυβέρνησης, απέναντι στην ομόθυμη αρνητική απόφαση της τοπικής κοινωνίας;
iv. Ποιά είναι η άμεση αντίδραση της Περιφέρειας, στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση;

Επειδή, το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί έντονα την τοπική μας κοινωνία, επειδή υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ταυτόχρονα τεράστια αγωνία, ζητάμε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα και προ Η.Δ., στην ερχόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Είναι αυτονόητο πως η παράταξη «Στερεά Υπεροχής», θα στηρίξει, με όλες της τις δυνάμεις, τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών , θα σταθεί δίπλα τους και θα αγωνιστεί εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, για την ανατροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης.»

Από την Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και εντείνει την πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που εφάρμοσε πιστά ο ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια. Με τον φερετζέ της προστασίας δήθεν του Περιβάλλοντος που ακούει στο όνομα «Πράσινη Ανάπτυξη» μπουκώνουν με πακτωλό χρημάτων από τη φοροληστεία του ελληνικού και των άλλων λαών της ΕΕ τους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαιά τους. Συνένοχες είναι η Περιφερειακή και οι Δημοτικές Αρχές για την πολύπλευρη στήριξη που παρέχουν εδώ και χρόνια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα πάντα της ανάπτυξης. Το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον τους για τις συνέπειες στο λαό της Εύβοιας δεν μπορεί να τους αθωώσει!
Έχουν τεράστιες ευθύνες για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής τους στο λαό

Την ώρα που η Εύβοια είναι μακράν ο πρώτος νομός της χώρας σε ήδη εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και ο πρώτος σε αιτήσεις για νέα αιολικά πάρκα, βιώνει βαριές τις συνέπειες από την πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας.
Στο όνομα δήθεν της προστασίας του Περιβάλλοντος δεκάδες βουνοκορφές γεμίζουν ανεμογεννήτριες από την Όχη μέχρι τη Δίρφυ και μέχρι τα Κοτύλαια. Δεν παίρνονται υπόψη ούτε χωριά και οικισμοί, όπου παραβιάζεται ακόμη και το εξευτελιστικό όριο των 500 μέτρων από τα σπίτια, καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, αιολικά πάρκα στήνονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους που ρημάζουν με την ευθύνης του κράτους.
Ο λαός της Εύβοιας, στην κυριολεξία και έχει καεί και έχει παγώσει από την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Μόλις την περασμένη βδομάδα χιλιάδες νοικοκυριά στη βορειοκεντρική Εύβοια έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα μέσα στον χιονιά που κόστισε τη ζωή σε τρεις συνανθρώπους μας. Πριν λίγα χρόνια το δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ προκάλεσε πάνω από 10 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ακόμη και στη Χαλκίδα είναι συχνές οι διακοπές ρεύματος! Την ίδια ώρα χιλιάδες νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, πολλές είναι οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες.
Τώρα προβάλει πιο επιτακτικά η ανάγκη για μετατροπή της Ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στα πλαίσια της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μόνο ο λαός μπορεί ν' αντισταθεί στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων κι επιχειρηματικών ομίλων
Τώρα τον λόγο πρέπει να πάρει η οργανωμένη πάλη Σωματείων, Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα ώστε να ανέβει η διεκδίκηση για:
Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στην Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Καρύστου, όσο και στα παρθένα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές της Δίρφυς και των Κοτύλαιων. Να μη μπουν ή να απομακρυνθούν α/γ κοντά σε χωριά.
Φθηνό ρεύμα για τον λαό με δραστική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του «Πράσινου» τέλους, των δημοτικών και άλλων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του».

Από τη ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κύμης:

«Η Στρατηγική Επένδυση ανάπτυξης εκτεταμένων βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην Εύβοια είναι στρατηγική αποανάπτυξης του νομού, καταστροφής του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας .
Μας βρίσκει αντίθετους αυτού του τύπου η «πράσινη» ανάπτυξη που οδηγεί στην ερημοποίηση του νησιού μας .
Απαιτούμε την κυβέρνηση, να ασχοληθεί με την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και όχι την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου.» ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.