Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
13:20:48

Χαλκίδα

Καθολικής αποδοχής οι σφοδρές αντιδράσεις για τις νέες ΑΠΕ

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΣΦΟΦΡΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ

Το σχέδιο των ΕΛΛΑΚΤΩΡ - EDP Renewables κατέγραψε ρεκόρ αρνητικών σχολίων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του Enterprise Greece, που έληξε στις 23 Ιανουαρίου.
Τα περί τα 470 αρνητικά σχόλια, τα οποία έγιναν συντεταγμένα από φυσικά πρόσωπα και φορείς, έχουν προκαλέσει την έκπληξη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Και αποτελούν προοίμιο σφοδρών αντιδράσεων για ένα έργο με περιβαλλοντικές «δυσκολίες» σε περιοχές με υπερσυγκέντρωση αιολικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι κατά την διαβούλευση κατατέθηκαν αρνητικά σχόλια από 43 Συλλόγους, Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς φορείς, οι οποίοι έχουν ζητήσει την ακύρωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης και την υλοποίηση σχετικών αποφάσεων των οικείων Δήμων.
Επιπλέον, τρεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους, αλλά και άλλοι φορείς, έχουν προβεί στην υποβολή ενδικοφανών προσφυγών προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μερικές από τις ενστάσεις
- Το έργο πρόκειται να αναπτυχθεί σε μια περιοχή προστατευόμενη από το δίκτυο Natura και σε δασικές εκτάσεις, και ιδιωτικές-συνεταιριστικές.
- Η επένδυση, που προτείνεται περιβαλλοντικά θα επιβαρύνει υπέρμετρα ένα τμήμα της Εύβοιας το οποίο είναι ήδη κεκορεσμένο. Υπάρχουν 34 αιολικά πάρκα με 352 ανεμογεννήτριες στη Νότιο Εύβοια, οι οποίες έχουν κατά πολύ υπερβεί τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής
- Όλες οι εκτάσεις εγκατάστασης της επένδυσης είναι δασικές και δεδομένου, ότι η Νότιος Εύβοια χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρασίνου, εκτιμάται ότι με το επίμαχο σχέδιο και τα συνοδά έργα διάνοιξης των δρόμων και εγκατάστασης ανεμογεννητριών, θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση της περιοχής, μειώνοντας το ήδη χαμηλό ποσοστό πρασίνου και επιφέροντας ριζική αλλαγή στη χρήση γης, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η βιοποικιλότητά της.
- Η Εύβοια άλλωστε αποτελεί μία από τις δύο περιοχές της χώρας (η άλλη η Πελοπόννησος) με τη μεγαλύτερη διείσδυση σε αιολικά έργα, Έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, Νότια Εύβοια ήδη υπάρχουν οι περισσότερες ανεμογεννήτριες της Ελλάδας, πάνω από 400, ενώ ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου ακολουθεί ως ο δεύτερος σε διείσδυση στην Ελλάδα με 190 ανεμογεννήτριες, καθ' υπέρβαση της προβλεπόμενης φέρουσας ικανότητας από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ του 2008

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΙ ΑΓΩΝΑ;

Η επέλαση των βιομηχανικών αιολικών στην Εύβοια –όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο- έχει αρχίσει με το πρώτο κύμα, την περίοδο- 1998- 99 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθεί στο μέγιστο, πατώντας πάνω στις βουνοκορφές απ' άκρη σ' άκρη σε ολόκληρο το νησί.
Οι βουλευτές και ειδικότερα οι κυβερνητικοί, έχουν εξαφανιστεί.
Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (που ζητάει τη μεταφορά της αποφασιστικής αρμοδιότητας αδειοδοτήσεων στην Περιφέρεια) έχουν στείλει ψηφίσματα αντίθεσης (κάποια από αυτά χωρίς την απαιτούμενη ζέση και με το άγος παλαιότερων θετικών γνωμοδοτήσεων).
Και η Κεντρική Διοίκηση σταθερά στην υπηρεσία του αιολικού lobby, αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του τόπου, λειτουργώντας ερήμην των τοπικών κοινωνιών και υπέρ συμφερόντων που έχουν προεπιλεγεί.
Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σήμερα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Το κρίσιμο στοίχημα αφορά στο εάν οι αντιδράσεις –που έχουν λάβει διαστάσεις καθολικής αποδοχής- μπορέσουν να γεννήσουν ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης και αγώνων.