Σαββάτο 06 Μαρτίου 2021
19:58:58

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

«Πράσινο φως» για έργο-«μαμούθ» αιολικών πάρκων στην Εύβοια

Το επενδυτικό σχέδιο «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας - Ισχύος 470,4mW» της κοινοπραξίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. (με τους Ολλανδούς της Reggeborgh πλέον για μεγαλομέτοχο) και του (Πορτογαλικού ομίλου, 2ου μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη) EDP Renewables S.A., ενέκρινε σήμερα η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η έγκριση του σχεδίου και η ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις, έγινε από τους Γεωργιάδη, Σταϊκούρα, Γεραπετρίτη, Παπαθανάση και λοιπούς, με την πλήρη αποδοχή του εταιρικού σκεπτικού, για «να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προστατεύσει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στον στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028».
Το επενδυτικό σχήμα πρόκειται να λάβει τα κίνητρα των άρθρων 12 (φορολογικά), 13 (ταχείας αδειοδότησης) και 14 (ενίσχυσης δαπανών) του Ν.4608/2019.

Σύμφωνα με το εταιρικό σχήμα, η επενδυτική πρόταση έχει προϋπολογισμό 489 εκατ. ευρώ και υπόσχεται 182έμμεσες, πάντως- θέσεις εργασίας.

Αφορά στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος βιομηχανικών αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 470,4 mW (megaWatt) και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591 gWh (gigaWatt/hour) στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. [Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική ισχύς που είχε υποβληθεί, ανερχόταν σε 436 mW, ωστόσο εντέλει το μέγεθος αυτό ενισχύθηκε σε 470,4 mW έπειτα από την υποβολή νεώτερων μελετών.]
Οι αιολικοί σταθμοί και τα συνοδά υποστηρικτικά έργα υπάγονται διοικητικά στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου.
Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στην Κεντρική Εύβοια (σε δασικές εκτάσεις στις θέσεις Πυργάκια, Κάμπλος, Όλυμπος και Γκράβες, συνολικής ισχύος 268,8 mW) και τέσσερα στη Νότια Εύβοια (σε δασικές εκτάσεις στις θέσεις Τσούκκα-Δεμενίτη, Πυργάρι, Ντελίβια-Μύτικας και Χρούση, συνολικής ισχύος 201,6 mW), με συνολικά 112 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2 mW κάθε μία.