Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
15:30:38

Χαλκίδα

Ολική ανατροπή με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Περιπλέκεται η υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, καθώς, η σύζυγός του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια επικαλούμενη μαρτυρίες που κάνουν λόγο για εμπλοκή ενός επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους.

Συγκεκριμένα, η σύζυγός του εκλιπόντος πρώην υπουργού, ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, υποστηρίζει τα ακόλουθα: «Οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική Αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

Τα επαγγελματικά σκάφη, σημειώνει η κυρία Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά τον χρόνο του συμβάντος. Στην επιστολή της η κυρία Βαλυράκη καταλήγει: «Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη».

Σημειώνεται ότι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η κηδεία του θα γινόταν αύριο Τετάρτη στο νεκροταφείο του Παπάγου, αργότερα έγινε γνωστό ότι η οικογένειά του την ανέβαλε.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος της οικογένειας Βαλυράκη, είπε ότι μάρτυρας είδε από απόσταση 500 μέτρων ένα αλιευτικό επαγγελματικό σκάφος να προσεγγίζει το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και ο καπετάνιος να διαπληκτίζεται μαζί του. Στη συνέχεια έκανε κύκλους γύρω από το σκάφος του με αποτέλεσμα να προκληθεί κυματισμός και ο πρώην υπουργός να πέσει στη θάλασσα. Όπως υποστήριξε ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Σπύρου, ο Σήφης Βαλυράκης είναι απίθανο να χτυπήθηκε από την προπέλα του ίδιου του του φουσκωτού, αλλά το χτύπημα στο κεφάλι προκλήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα, ο θάνατος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο ιατροδικαστής εντόπισε μάλιστα και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα από την προπέλα του σκάφους.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας αναφέρει επίσης στο πόρισμά του ότι συνεπακόλουθο ήταν ο πνιγμός, ενώ δεν διαπίστωσε να υπήρξε κάποιο παθολογικό εύρημα, για παράδειγμα κάποιο καρδιακό επεισόδιο, που να οδήγησε στην πτώση του μέσα στη θάλασσα, οπότε οι πιθανότερες εκδοχές είναι το ατύχημα ή κάποια λιποθυμία.

Υπενθυμίζεται ότι ο 77χρονος Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός την Κυριακή κοντά στο μικρό νησί Πεζονήσι Ερέτριας ή «Νησί των Ονείρων» από το Λιμενικό Σώμα, καθώς είχε βγει βόλτα με το σκάφος του και δεν είχε δώσει σημάδια ζωής για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να ειδοποιήσει τις Αρχές.

Πλακιωτάκης: «Θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος της υπόθεσης»

Πάντως, η κα Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση του θανάτου του συζύγου της. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η εμπειρία του Λιμενικού Σώματος σε τέτοιες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη και ό,τι υπάρξει σχετικά με την υπόθεση να είναι βέβαιη πως θα αποκαλυφθεί.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε σήμερα (Τρίτη 26 Ιανουαρίου) στο zougla.gr.

Η καταγγελία για τον ψαρά και το επεισόδιο στην θάλασσα. Tι αποκάλυψε ο δικηγόρος

O πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη αποκάλυψε πληροφορίες αυτόπτη μάρτυρα που είδε δεύτερο πρόσωπο στο σημείο του δυστυχήματος, όπου έχασε την ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης....
...Αποκαλυπτική μαρτυρία για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Ο κ. Γιώργος Σπύρου, πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη μίλησε στο Mega αποκαλύπτοντας σοκαριστικές πληροφορίες για το συμβάν.
«Οι πληροφορίες που έχω δεν είναι μέσα από την ανακριτική διαδικασία. Αυτή την στιγμή γίνεται αστυνομική προανάκριση. Αλλά η Ερέτρια είναι μικρή, κάποιοι άνθρωποι απευθύνθηκαν σε μένα για να μου μεταφέρουν πράγματα που έχουν δει, τους προέτρεψα να καταθέσουν στις αρχές και κάποιοι το έχουν κάνει.
Γνωρίζω τι ακριβώς έχει συμβεί. Η πραγματικότητα είναι η εξής: ο Σήφης πήγε να ψαρέψει με το ψαροντούφεκό του, φτάνονστας στο σημείο τον προσέγγισε ένα επαγγελματικό αλιευτικό. Λογομάχησε μαζί του, τον απέτρεψε, του μίλησε άσχημα για να φύγει από την περιοχή και να μην ψαρέψει. Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας που είδε το περιστατικό από απόσταση 500μ. Χωρίς να μπορεί να αναγνωρίσει ακριβώς το αλιευτικό.
Ο επαγγελματίας άρχισε να περιφέρεται περιμετρικά από το σκάφος και να προκαλεί κυματισμό. Η συμπεριφορά του του αυτή προκάλεσε την πτώση. Ο Σήφης είχε βάλει μικρή ταχύτητα και συνέχισε να κινείται ευθεία, ενώ είχε πέσει στη θάλασσα. Είναι απίθανο να τον έχει χτυπήσει η δική του προπέλα, η πτώση του είναι σαν αυτή των βατραχανθρώπων. Είναι αδύνατο να έχει χτυπηθεί από τη δική του προπέλα. Ο επαγγελματίας δεν αντηλήφθηκε την πτώση... με τις περιστροφές τον πάτησε. Βλέποντας όμως το σκάφος να συνεχίζει χωρίς επιβάτη... είναι βέβαιο ότι κατάλαβε πως προκάλεσε ατύχημα. Ήξερε ότι η βάρκα είναι άδεια και προφανώς θα είδε τον Σήφη αιμόφυρτο», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς για το αν έχει εντοπισθεί ο δράστης σημείωσε: «Δεν έχει εντοπισθεί, έχει γίνει περιγραφή του σκάφους. Υπάρχουν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες. Ο αυτόπτης αυτός, βλέποντας το συμβάν από 500μ μακριά, δεν μπόρεσε να υποθέσει ότι έγινε δυστύχημα. Είδε το δύο σκάφη να φεύγουν από αντίθετες πορείες. Το βράδυ συνδύασε τα γεγονότα, μίλησε σε μένα, κατέθεσε στη λιμενική αρχή και είπε όσα είχε δει».
«Είναι αλιευτικό μέσου μήκους, περίπου 8μ. Η Ερέτρια διαθέτει 10 σκάφη ενεργά, εκ των οποίων τα 3 ψαρεύουν αυτή την εποχή και το 1 σε αυτή την περιοχή. Είναι θέμα χρόνου να βρεθεί ο δράστης», πρόσθεσε«Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες ψαράδες που θεωρούν τη θάλασσα ιδιοκτησία τους, κυρίως των δυτών. Τώρα με την απαγόρευση... του ζήτησε τον λόγο "γιατί ψαρεύει".» Ο κ. Σπύρου τέλος έκανε έκκληση μέσω του Live News προς τον επαγγελματία ψαρά να παρουσιαστεί αυτόβουλα στις Αρχές.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε σήμερα (Τρίτη 26 Ιανουαρίου) στο +plus.gr