Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κληροδότημα Μπαφέρου στην υπηρεσία της βούλησης του διαθέτη

O Βασίλειος Μπαφέρος, το 1958, όρισε στην προσωπική του διαθήκη, μεταξύ άλλων, τα ενοίκια του καταστήματος Μπαφέρου να κατατίθενται σε ένα λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα για την ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ως διαχειριστές του κληροδοτήματος, ο διαθέτης όριζε τους εκάστοτε Δημάρχους, προέδρους του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Πελοποννησίων και διοικητές του Νοσοκομείου.
Μια μοναδική ευκαιρία για τον τόπο μας, να γίνει κάτι σημαντικό που όμοιο του δεν υπήρχε. Που όμως επί 58 έτη προσέκρουε στην αβλεψία, ανεπάρκεια, αδιαφορία και μειωμένη αντίληψη της ευθύνης όλων αυτών που κλήθηκαν στη διαχείριση του κληροδοτήματος.
Ήδη από το 2007, η Μητρόπολη Χαλκίδας –εκμεταλλευόμενη τις εσκεμμένες ή μη παραλείψεις και καθυστερήσεις των διαχειριστών του κληροδοτήματος- ζητούσε νέα ερμηνεία της διαθήκης και διεκδικούσε νομικά τα χρήματα για την ανέγερση Γηροκομείου, ως ήταν η εναλλακτική κατεύθυνση στην επιθυμία του διαθέτη.
Ευτυχώς, η συνθήκη δημιουργίας του Νέου Νοσοκομείου, αποτέλεσε το σημείο ενεργοποίησης μιας σειράς παραγόντων υπέρ του σκοπού της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής. Σ' αυτήν την προσπάθεια, η Διοίκηση Τζαφέρου το 2017 τροποποίησε τον Οργανισμό του Νοσοκομείου στον οποίον από το 2012 προβλεπόταν Ογκολογικό Τμήμα, ώστε να προβλέπεται και ο διορισμός γιατρού ογκολόγου, πληρώντας τις συνθήκες-προϋποθέσεις που τυπικά ικανοποιούσαν τους όρους του κληροδοτήματος Μπαφέρου. Και το 2018, με την ευνοϊκή απόφαση του Εφετείου της Λάρισας, έκλεισε οριστικά η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση-εκτέλεση της προσταγής του διαθέτη....

...Και την Πέμπτη (26 Νοεμβρίου), 62 χρόνια από τη διαθήκη, υπογράφηκε η μεταφορά του ποσού των 720.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του Κληροδοτήματος Βασιλείου Μπαφέρου σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Το πρακτικό μεταφοράς του ποσού συνυπέγραψαν η δήμαρχος Έλενα Βάκα (ως πρόεδρος της Επιτροπής του Κληροδοτήματος, στην οποία μετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μούντριχας, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Σταθόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος) και τον διοικητή του Νοσοκομείου Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη.

Το ποσό των 720.000 ευρώ θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο, σύμφωνα με την κύρια βούληση του διαθέτη, για την αγορά του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού για τη λειτουργία της Ογκολογικής Μονάδας.
[Όπως έγινε γνωστό, μετά την ολοκλήρωση του ταχθέντος σκοπού, με τα χρήματα που τυχόν περισσέψουν, θα ανεγερθεί στο προαύλιο του Νοσοκομείου Ναός, μεγέθους αναλόγου του Ναού των Αγίων Αναργύρων ή του Αγίου Γεωργίου της Σχολής Πεζικού, για τον εκκλησιασμό των ασθενών. Δράση που πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται στην εντολή του διαθέτη.]

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ

Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου, όσον αφορά στην αξιοποίηση του ποσού:
«Έχει ήδη συσταθεί ειδική εισηγητική επιτροπή από θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου, για την διαχείριση του ποσού με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του διαθέτη. Έχει δημιουργηθεί και ομάδα εργασίας για την εκπόνηση σχεδίου-προτάσεων αξιοποίησης του, ενώ οι αρμόδιες Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του Νοσοκομείου είναι έτοιμες να διεξάγουν εξ' ολοκλήρου τον εκ του Νόμου προβλεπόμενο διαγωνισμό προμήθειας του εξοπλισμού...
...Στο νέο Νοσοκομείο μας λειτουργεί σύγχρονο Ογκολογικό Τμήμα με διαθεσιμότητα 11 κλινών και η γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στις θεραπείες ογκολογικών ασθενών, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Ο σχεδιασμός μας θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για την εκπλήρωση των υγειονομικών αναγκών των πολιτών και για την ανάπτυξη ογκολογικών θεραπειών ακτινοβολίας. Ειδικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη πραγματοποιηθεί αιτιολογική πρόταση στην Υγειονομική μας Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας, καθώς και επαφή με τον αρμόδιο καθηγητή Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, για την ένταξη της Εύβοιας και του Νοσοκομείου μας, στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Σε περίπτωση έγκρισης του σχεδίου αυτού, το ληφθέν ποσό δύναται να καλύψει την κατασκευή μέρους του έργου αυτού.»

ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε σύντομα να περιέλθει στη κυριότητα του Νοσοκομείου και το ακίνητο Βασιλείου Μπαφέρου και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί ο διαγωνισμός για την μίσθωση του.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.