Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
16:49:37

Χαλκίδα

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Ο Δήμος Χαλκιδέων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου, έθεσε τη διαμόρφωση του Σχεδίου σε Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθούν απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις από φορείς και πολίτες.

Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε σήμερα (Τετάρτη 25 Νοεμβρίου) το πρωί, σε ζωντανή μετάδοση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου. Μετά τη λήξη της ζωντανής μετάδοσης, το Σχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και είναι διαθέσιμο προς προβολή.

Η διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η δράση «Χαλκίδα, Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης – Βιώσιμη και έξυπνη πόλη», έχει εγκεκριμένη συνολική δημόσια δαπάνη 10,05 εκατ. ευρώ.
Η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Τον Ιούλιο του 2018, με τη συμμετοχή των θεσμικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων του Δήμου, είχε πραγματοποιηθεί διαβούλευση για την οριστικοποίηση του στρατηγικού πλαισίου και της επεξεργασίας ιδεών και προτάσεων επί του σχεδίου της Πρότασης «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΒΑΑ)» και του Σχεδίου Δράσης «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ)» του, που τελικά εγκρίθηκε και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση..
Αυτή η διαβούλευση που οργανώνει ο Δήμος με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών, αφορά πλέον σε κριτικές παρατηρήσεις και προτάσεις αλλαγών επί του αρχικού Σχεδίου που έχει εκπονηθεί (ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης / όραμα, στρατηγικοί στόχοι και προτεραιότητες / κυρίαρχο και εναλλακτικά σενάρια για την κινητικότητα / προτεινόμενα μέτρα, παρεμβάσεις και υποδομές), ώστε με το συνυπολογισμό τους να καταλήξει στο τελικό Σχέδιο.

[ Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποσκοπούν στην προώθηση ισόρροπης ανάπτυξης και την καλύτερη ενοποίηση των διάφορων τρόπων αστικής κινητικότητας. Δίνουν έμφαση στον πολίτη και στην προώθηση αλλαγών στη συμπεριφορά μετακίνησης, με επιδιωκόμενα την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και του δημόσιου χώρου. Εξετάζουν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας μίας αστικής περιοχής και προτείνουν παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης των όρων και των υποδομών αστικής κινητικότητας, ενσωματώνοντάς την σε μια ευρύτερη, βιώσιμη αστική και εδαφική στρατηγική. Καταρτίζονται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα πεδία χάραξης πολιτικής και τομείς, όπως, οι μεταφορές, οι χρήσεις γης και η χωροταξία, οι αστικές υποδομές, το αστικό πράσινο και η ενεργειακή απόδοση, η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οδική ασφάλεια και η προσβασιμότητα σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, η οργάνωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, κλπ. Παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο εφαρμογής στρατηγικών αστικής κινητικότητας. ]