Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείνουν δρόμους ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στο Grand Blue

Κινητοποίηση από επαγγελματίες και πολίτες της Ερέτριας, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων και στο ξενοδοχείο «Grand Blue».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το «Grand Blue», το οποίο δεν λειτούργησε τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω covid, ανέλαβε ομάδα επιχειρηματιών που έκανε συμφωνίες στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης προσφύγων αιτούντων άσυλο (πρόγραμμα που πάντως βαίνει προς κατάργηση λόγω του υψηλού του κόστους).
Έτσι, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, αναμένεται να καταλύσουν στο ξενοδοχείο 300 περίπου αναγνωρισμένοι πρόσφυγες για διαμονή το πολύ 2 μηνών (αφού θεωρητικά ο σχεδιασμός είναι να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία).

Μπρος σε αυτό το ενδεχόμενο και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την Κυριακή (1 Νοεμβρίου), στις 8:45 το πρωί στο ύψος του «Θέαλος», Ερετριείς θα κλείσουν για 15 λεπτά τον κεντρικό δρόμο από Χαλκίδα προς Νότια Εύβοια και στη συνέχεια θα κλείσουν τους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο.

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«Είδαμε και στην περίπτωση του «Στεφανία», οι επιστολές και οι ανακοινώσεις σε αρμόδιους δεν έπιασαν και δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας να έχει γύρω στους 500 ήδη μετανάστες ενώ με βάση τον πληθυσμό θα έπρεπε να έχουμε γύρω στους 130. Άρα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση.
Το να αφήσουμε να μπουν στο «Grand Blue» άλλοι 200 για 4 με 5 μήνες και όχι για 2 μήνες όπως λένε από το ξενοδοχείο (που οι 200 είναι για αύριο και άλλοι 200 σχεδόν μέχρι τέλος του άλλου μήνα) εκεί πάμε για ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ όσο μας αναλογεί σαν Δήμος.
Οι 500 θα γίνουν 700 και οι 700 θα γίνουν 1000 αν αναλογιστεί κανείς ότι λόγω covid θα ακολουθήσουν κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες, αν δουν ότι δεν αντιδρούμε. Το χρήμα είναι γλυκό!
Ας προφυλάξουμε το τόπο μας.»

Ίδια και η στάση του Δημάρχου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Η εν κρυπτώ και αιφνίδια υλοποίηση της εγκατάστασης , ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο γεγονός, εν μέσω πανδημίας, έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.
Ο Δήμος όπως έχει ήδη αναφερθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, έχει εξαντλήσει το ποσοστό φιλοξενίας μεταναστών –προσφύγων που του αναλογεί και είναι δυσανάλογο προς τον πληθυσμό του.»

Δήλωση καταδίκης και από τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν μέτωπο με τις πρακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης;
«Η αιφνίδια και παρά τα ερωτήματά μας μη διαψευθείσα είδηση της επικείμενης προσωρινής (;) εγκατάστασης σημαντικού αριθμού προσφύγων, στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της πόλης της Ερέτριας, έρχεται με μια άστοχη, άδικη και όπως πάντα εν κρυπτώ ενέργεια του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να προσθέσει ένα ακόμα δυσανάλογο φορτίο στην Περιφέρειά μας και δη στην ήδη επιβαρυμένη Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
Οι πολίτες της Εύβοιας και συνολικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έχοντας επαναλαμβανόμενα σταθεί με ανθρωπιά και υπευθυνότητα απέναντι στους πρόσφυγες συνανθρώπους μας που βρίσκονται στη δεινή αυτή κατάσταση, αλλά και στους συμπολίτες μας του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δέχονται σαν «ανταμοιβή» την άκριτη και άκρατη στοχοποίηση του τόπου τους.
Ζητούμε να ματαιωθεί άμεσα ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση των 300 προσφύγων στη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα της Ερέτριας και να τηρηθεί εμπράκτως επιτέλους η περιβόητη αναλογικότητα για το σύνολο της Στερεάς Ελλάδας.
Η εμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας στην Εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος με ανθρώπινη ευαισθησία, καλό είναι να μην εκλαμβάνεται ως παθητικότητα.»

Στο πλευρό τους και η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ευβοίας που επικροτεί:
«Η αθρόα εγκατάσταση μεταναστών σε τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες της Ερέτριας, αποτελεί ταφόπλακα για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και κατά επέκταση όλου του νησιού. Στηρίζουμε όλες τις μελλοντικές δυναμικές κινητοποιήσεις του Δήμου Ερέτριας.»

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.