Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
13:22:57

Χαλκίδα

ΠΕΠ 2021–27: Απαιτείται να είναι «άλλης τάξης μεγέθους»

Στο πλαίσιο της επιζητούμενης κοινής στάσης Δήμων και Περιφέρειας για την κατανομή των πόρων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και για την άρση της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε (τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στη Λαμία) συνεδρίαση για πλήρη ενημέρωση των μελών του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και των Δημάρχων της Στερεάς από τον Περιφερειάρχη και για τη δρομολόγηση κοινών δράσεων.

Στο κοινό δελτίο τύπου Περιφέρειας και ΠΕΔ, γίνεται αναφορά στην πρώτη –ανεπίσημη- κατανομή πόρων για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2021-2027, που «προβλέπει ένα ιδιαίτερα πενιχρό ποσό, σαφώς μικρότερο από αυτό που η Στερεά Ελλάδα δικαιούται και χρειάζεται». Επισημαίνεται «ο έντονος προβληματισμός για τους αποδιδόμενους πόρους» και δηλώνεται «η ανάγκη για μια ισχυρή και ηχηρή διεκδίκηση για ένα ποσό όχι απλώς μεγαλύτερο, αλλά ...άλλης τάξης μεγέθους».

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφερειακή Αρχή ενεργεί για το σκοπό αυτό και ζήτησε τη συνδρομή της ΠΕΔ για τα επόμενα βήματα.

[ Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης): «Ολοκληρώσαμε μια παραγωγική συνάντηση με την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που αφορούσε κυρίως τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Συνεχίζουμε να χαράζουμε μια κοινή διεκδίκηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η Περιφέρειά μας την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027. Από μεριάς μας θα μεριμνήσουμε, προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει ταχεία και κυρίως ποιοτική απορρόφηση. Αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια να καταστήσουμε τη Στερεά Ελλάδα ισότιμη με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Πιστεύουμε πως έχει έρθει η στιγμή αυτό να γίνει πραγματικότητα.» ]