Παρασκεύη 30 Οκτωβρίου 2020
17:56:06

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

ΣΥΡΙΖΑ για Νοσοκομείο: χρηματοδότηση + μόνιμο προσωπικό

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χαλκίδας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τους βουλευτές Βαγγέλη Αποστόλου και Μίλτο Χατζηγιαννάκη, τον πρώην αναπλ. γεν. γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό και τον γραμματέα της Νομαρχιακής (και γιατρό) Δημήτρη Φωκά.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον διοικητή Βαγγέλη Χατζημαργαρίτη και τους υπεύθυνους των κρίσιμων τομέων λειτουργίας του Νοσοκομείου, αναγνωρίστηκε η εξαιρετική συμβολή του προσωπικού, τόσο κατά τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου, όσο και στις αυξημένες ανάγκες της τελευταίας περιόδου. Παράλληλα, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου και της στελέχωσής του με μόνιμο τρόπο.
Ενώ, συμφωνήθηκε ότι βασική προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ασφάλεια υγειονομικού προσωπικού και ασθενών, καθώς και η ανάγκη κοινής δράσης όλων των συνδικαλιστικών, επιστημονικών και πολιτικών εκπροσωπήσεων για την αναβάθμιση της παρουσίας του ΕΣΥ στην Εύβοια.

Σ' αυτό το πλαίσιο, προκαλούν προβληματισμό και ζητούν απαντήσεις:
- Η πρόβλεψη για περιορισμένη χρηματοδότηση σε σχέση με τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας για την επόμενη χρονιά,
- Η περιορισμένη αύξηση των οργανικών θέσεων στον υπό έγκριση νέο οργανισμό του νοσοκομείου, εγκρίθηκαν 106 θέσεις γιατρών αντί για 136 που ήταν η πρόταση του νοσοκομείου,
- Η λειτουργία ήδη 10 κρεβατιών για νοσηλεία περιστατικών Covid19, χωρίς την αναγκαία υποστήριξη του συγκεκριμένου τμήματος με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, καθώς και
- Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για λειτουργία 6 κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποκλειστικά για περιστατικά covid 19 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το τελευταίο συνιστά εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για τη δυνατότητα νοσηλείας άλλων κρίσιμων περιστατικών (πλην Covid19) στα 4 κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο νέο Νοσοκομείο.
Η επιδημιολογική εικόνα της ευρύτερης περιοχής δεν καθιστά αναγκαιότητα τη λειτουργία ΜΕΘ για Covid 19, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής για γενικά περιστατικά, τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλο κρεβάτι εντατικής στον νομό, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή.