Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:43:27

Χαλκίδα

Δημοτική Αγορά: Προ της δημοπράτησης

Υπογράφηκε σήμερα (Παρασκευή 16 Οκτωβρίου) η τριμερής Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου Χαλκιδέων για το έργο «αποκατάστασης, ανάδειξης, ανάπτυξης και λειτουργικής επανένταξης της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας καθώς και ανάπλασης των επιφανειών της γειτνιάζουσας Πλατείας Αγοράς».

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη (στη φωτογραφία).

Το έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων, µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (3 εκατ. ευρώ) και του Δήμου Χαλκιδέων (με δανεισμό) και με την επίβλεψη της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ

η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη
«Μετά από μακρά διαδικασία ωρίμανσης είναι πολύ σημαντικό για την Χαλκίδα, ότι με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ξεκινά ένα έργο κρίσιμο για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης, αλλά και για την αναπτυξιακή της δυναμική. Η αποκατάσταση και επανάχρηση της Δημοτικής Αγοράς, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στην ιστορία της Χαλκίδας. Η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του βιομηχανικού κτηρίου της Αρέθουσας και η μετατροπή του σε Διαχρονικό Μουσείο, η οποία ολοκληρώνεται πολύ σύντομα, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και την απόδοση με την παραδοσιακή της χρήση στους πολίτες και τους επισκέπτες της Χαλκίδας στο άμεσο μέλλον, προικοδοτούν την πόλη με δύο πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους, αλλά και με δύο πολύ ισχυρούς πόλους ανάπτυξης».

ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
«Η αναστήλωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς είναι μια «ιστορική ευκαιρία» για την πόλη της Χαλκίδας και συνολικά της Στερεάς Ελλάδας. Στοχεύουμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του ιστορικού, διοικητικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, με θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής. Ένα εμβληματικό έργο με αναμφισβήτητο αναπτυξιακό χαρακτήρα, νέες θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές για την τοπική κοινωνία.»

η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα
«Ένας πολυετής δρόμος ενεργειών φτάνει πλέον στο τέρμα. Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκιδέων βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημοπράτηση του έργου της Δημοτικής Αγοράς. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί προτεραιότητα και της παρούσας Δημοτικής Αρχής, καθώς σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας ανάπτυξης και δημιουργίας ενός κέντρου της πόλης μας, που θα αποτελεί πόλο έλξης υπερτοπικού χαρακτήρα».