Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
00:43:55

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Αντι-covid19 συναγερμός στα Λουκίσια από μια κηδεία

Σε «ισχυρή σύσταση» για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας στους κατοίκους των Λουκισίων προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Με αφορμή στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης Ελληνίδας που βρέθηκε θετική στον Covid-19 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου στην περιοχή.
Η σύσταση περιλαμβάνει παραμονή στα σπίτια, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αναγκαστική αργία των σχολείων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) της κοινότητας, μη προσέλευση των ντόπιων μαθητών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Δροσιάς, μη προσέλευση των κατοίκων στις εργασίες τους.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στο Κοινοτικό Κατάστημα στα Λουκίσια, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«ΠΡΟΣΟΧΗ! Ισχυρή σύσταση για μέτρα αυτοπροστασίας από Covid_19 σε οικισμούς Δήμου Θηβαίων και Δήμου Χαλκιδέων
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2020
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid_19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ», με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19,, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:
● Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
● Λουκίσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,
για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
▪ Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
▪ Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
▪ Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
▪ Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.
Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.
Σημειώνεται ότι από αύριο, 01-10-2020 το πρωί, τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.
Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.»

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ: Ο συναγερμός στα Λουκίσια αφορά και στα χωριά Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην περίπτωση αυτή, φαίνεται ότι έγινε σε κηδεία με άνω από 100 άτομα στο Μουρίκι. Η 63χρονη που διαγνώστηκε θετική και πλέον νοσηλευεται στο Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, είχε πυρετό αλλά δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Είναι η αδελφή του θανόντος, σε μια κηδεία που δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και στην οποία, δεν πήγαν ούτε οι κόρες του νεκρού -σύμφωνα με κατοίκους- αλλά η ίδια, αν και παρουσίαζε συμπτώματα και παρά τις περί του αντιθέτου οδηγίες, παραβρέθηκε. με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού. Από τα Λουκίσια, στην κηδεία παραβρέθηκαν γύρω στα 30 άτομα.

Αποφάσεις θα παρθούν μετά τους ελέγχους που προγραμματίστηκε να γίνουν. Στην πραγματικότητα όμως, τα Λουκίσια βρίσκονται ένα βήμα πριν το τοπικό lockdown.