Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
01:14:39

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Έως 31 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για την εφάπαξ ενίσχυση

Παρατείνεται έως και τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής αίτησης για την άμεση χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, των 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία της 9ης Αυγούστου.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκε στις 22 Αυγούστου για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας, όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, την 30η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να προβεί στην προβλεπόμενη διαδικασία, κυρίως διότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων από τους πληγέντες που αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
Μπρος στον κίνδυνο να βρεθούν πολλοί πληγέντες εκτός προθεσμιών και εξηγώντας ότι είναι δικαιολογημένες οι καθυστερήσεις που υπάρχουν, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών Αχιλλέα Καραμανλή, ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.
Ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος, έλαβε την απόφαση του για παράταση ενός επιπλέον μήνα και οι δικαιούχοι μπορούν πλέον να υποβάλουν την αίτηση τους ως και τις 31 Οκτωβρίου.

[Δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης είναι:
1. Οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες με πλήρη ή ψιλή κυριότητα, είτε είναι επικαρπωτές, ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία, κύρια ή/και δευτερεύουσες, επλήγησαν από τις πλημμύρες.
2. Οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.
Οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω του https://www.gov.gr/ πατώντας στην επιλογή «Αποζημίωση πλημμυροπαθών Εύβοιας» ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Θα χρειαστούν:
 τους κωδικούς σας πρόσβασης στο Taxisnet
 στοιχεία για το κτήριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση κ.ά.)
 έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος
Να σημειωθεί ότι αν κάποιος δηλώσει ψευδή στοιχεία, πέρα από τις προβλεπόμενες νομικές κυρώσεις, θα πρέπει να επιστρέψει το τετραπλάσιο ποσό.]