Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
04:00:30

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Δημοτική Αστυνομία και πάλι;

Με Δημοτική Αστυνομία είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί και πάλι ο Δήμος Χαλκιδέων.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του, προαναγγέλλει την πρόθεση του Υπουργείου να επανιδρύσει «μία ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές, και στην πόλη και στην επαρχία».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέσα από έναν ταχύρρυθμο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα, θα οριστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ο τρόπος που θα επανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία «για να είναι ισχυρή και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο ασφάλειας στις γειτονιές». Τόνισε πως κατά την «πρώτη φάση του κορονοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού πέφτει πάνω στην Ελληνική Αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας».

Ο Δήμος Χαλκιδέων είχε Δημοτική Αστυνομία, που όμως καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, επί Κυβερνήσεως Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με την υπογραφή του τότε Υπουργού Εσωτερικών (και σημερινού Πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη!
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ένα λάθος, καταγράφηκε ως πράξη αναχρονιστική και στην ουσία, αντιμεταρρύθμιση. Η Δημοτική Αστυνομία, πέραν των όποιων λαθών και αδυναμιών της, αποτελούσε υπηρεσία που σχετιζόταν άμεσα με τον πολίτη και εξασφάλιζε την ικανοποιητική λειτουργία της καθημερινότητας στην πόλη.
Η Δημοτική Αστυνομία, ως Σώμα, επανασυστάθηκε το 2015 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, όμως μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων (και επί δημαρχίας Παγώνη και στη μέχρι τώρα θητεία Βάκα) δεν έχει αποφασίσει την επανασύσταση της Υπηρεσίας .