Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βρεθήκαμε στο …μάτι του κυκλώνα!

Το πέρασμα δύο εκ των αποτμημάτων του «Ιανού», τα ξημερώματα του Σαββάτου (19 Σεπτεμβρίου) από τη Βόρεια Εύβοια και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Νότιο τμήμα του νησιού, ήταν κατά πολύ ηπιότερο των όσων τις προηγούμενες ημέρες προαναγγέλθηκαν και ευτυχώς, χωρίς επιπτώσεις σε περιουσίες και υποδομές.
Υπήρξαν βροχοπτώσεις, έντονες σε κάποιες από τις περιοχές, χωρίς όμως ο όγκος του νερού να δημιουργεί προβλήματα. Ευτύχημα ότι η πληγωμένη από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου Κεντρική Εύβοια, έμεινε ουσιαστικά έξω από την επιρροή του φαινομένου.

Η αστοχία των αρχικών προβλέψεων σε ότι αφορά στην Εύβοια και των εξ αυτών προτροπών της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. ο Δήμος Χαλκιδέων συνιστούσε στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου) στην περίπτωση του «Ιανού», δεν κόστισε.
Αντίθετα, ήταν τότε, το βράδυ της 9ης προς τη 10η Αυγούστου, που η Πολιτική Προστασία και ο Πολιτικός Προϊστάμενός της, δεν μέτρησαν σωστά την «πορτοκαλί» προειδοποίηση των μετεωρολόγων, επιχειρώντας εκ των προτέρων να τους διαψεύσουν, υποτίμησαν την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων στην Κεντρική Εύβοια και επέδειξαν αργή αντίδραση, προκάλεσαν με τη μη χρήση του 112 και τις δικαιολογίες τους, εκτέθηκαν και επιχείρησαν ατυχώς να αποποιηθούν ευθύνες για την ανεπάρκεια των μηχανισμών. Και η περιοχή μας το πλήρωσε με 8 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.!...

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.