Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
02:15:48

Χαλκίδα

Τα προσφυγόπουλα έγκλειστα στη Δομή χωρίς εκπαίδευση

Η σχολική χρονιά δεν ξεκίνησε για τα προσφυγόπουλα της Δομής της Ριτσώνας!
Καμία μέριμνα ακόμη από το Υπουργείο Παιδείας...
Άρνηση από πλευράς Δήμου Χαλκιδέων, που δεν τα θέλει στα σχολεία λόγω covid19 και οικονομικής δυσχέρειας και πρόταση για στήσιμο –πως; πότε;- σχολικών μονάδων εντός της Δομής...
Υποσχέσεις εξ αντικειμένου χωρίς αντίκρισμα από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας, που κάνει λόγο για τηλε-εκπαίδευση...
Πρόταση για «δημιουργία σχολικών τάξεων όλων των βαθμίδων κοντά στην υφιστάμενη Δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα» από τον κυβερνητικό βουλευτή Κεδίκογλου, που ακόμη κι αν υιοθετηθεί, δεν αφορά το σήμερα...
Με τη γνώμη των Διευθυντών, των Συλλόγων Διδασκόντων στα 100 Δημοτικά Σχολεία και στα 31 Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής να μην ζητείται και να αγνοείται...

Θέσεις και πρακτικές από Κράτος και Αυτοδιοίκηση που παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους, κατά πως προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου!
Πως μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκφράζει την αντίθεσή της στο δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση; Αντιτίθεται δηλ. στην νομοθεσία που προστατεύει αυτό το δικαίωμα;...
Πως μπορεί η Δημοτική Αρχή να έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα της Εκπαίδευσης (my school) και να έχει άποψη για το έμψυχο δυναμικό των σχολικών μονάδων, όταν δεν προβλέπεται η εμπλοκή της στη διαδικασία των σχολικών εγγραφών;...
Σε ποιο επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο υπακούει η εγκύκλιος του Υπουργείου που υποχρεώνει τα οικονομικά αδύναμα και κοινωνικά περιθωριοποιημένα προσφυγόπουλα –και μόνον αυτά από όλα τα άλλα παιδιά- που πρόκειται να φοιτήσουν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ covid19 για να παρακολουθήσουν το μάθημα; Αυτή η ανεπίτρεπτη κατηγοριοποίηση, συνιστά επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο και αποτελεί μεθόδευση αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση, προς ικανοποίηση ακραίων φωνών!...

Όπως γράφει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων Ριτσώνας, Χρήστος Αλεξίου: «Είναι φανερό ότι υπάρχει στοχοποίηση των μικρών μαθητών προσφύγων και διάκριση στο δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση. Καταπατούνται μια σειρά από νόμοι και εμποδίζεται στην πράξη σε παιδιά με εμπειρίες βίας, πολέμου και σοβαρών αποχωρισμών, η μετάβαση στην ομαλή ζωή και το χτίσιμο μιας θετικής σχέσης με την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχουν «άλλα» παιδιά, είναι όλα παιδιά. Να ανοίξουν άμεσα όλα τα σχολεία της Χαλκίδας για όλα τα παιδιά χωρίς καμία διάκριση.»

Όμως, τα 850 και πλέον προσφυγόπουλα που θα έπρεπε να βρίσκονται στις τάξεις των σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), παρά την επιθυμία να πάνε κανονικά στα σχολεία τους, παραμένουν έγκλειστα στη Δομή χωρίς εκπαίδευση και απασχόληση.
Ο Συνήγορος του Παιδιού, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Unicef και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα έπρεπε να έχουν παρέμβει ήδη: υποχρεώνοντας Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση να τηρήσουν την σχετική νομοθεσία και να πάψουν τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από την εκπαίδευση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Την πρόσβαση των προσφυγόπουλων της Δομής της Ριτσώνας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τα οποία έχουν αποκλειστεί, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας, αναφέρεται:
«Αδιαμφισβήτητο είναι πλέον το γεγονός ότι στην Ελλάδα, ο covid19 αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., για κάθε είδους παρεμβάσεις στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού αλλά και δικαιολογία για κάθε είδους ανεπάρκεια στη διαχείριση τους. Από το νομοσχέδιο Βρούτση για απλήρωτες και αέναες υπερωρίες, μέχρι την εκτίναξη του Δημόσιου Χρέους , της Ανεργίας και της Φτώχειας.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ομοϊδεάτες τους άρχοντες στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το κλίμα λοιπόν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κα Βάκα αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, κος Κελαιδιτης, σπεύδουν να δηλώσουν, προδικάζοντας τις εξελίξεις, ότι κανένας μαθητής - μαθήτρια από τη Δομή της Ριτσώνας δεν θα φοιτήσει φέτος στα Δημόσια Σχολεία της περιοχής, σε συνάντηση για το θέμα με τους ειδικούς γραμματείς από τα Υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης, όπου να σημειωθεί δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και φυσικά ούτε οι συντονιστές εκπαίδευσης της Δομής που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να καταθέσουν την επιστημονική τους άποψη.
Εντυπωσιακό είναι δε το γεγονός ότι η κα Βάκα, ως Νομικός, παρέβλεψε ότι η Εκπαίδευση μαθητών Προσφύγων είναι νομικά κατοχυρωμένη από το εθνικό μας Σύνταγμα αλλά και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.
Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο κ. Κελαιδιτης φαίνεται να ξεπερνά τις αρμοδιότητες του επί του θέματος καθ' ότι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει στη δικαιοδοσία της μόνο τη μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία, συνεπικουρώντας στον σχεδιασμό των αρμόδιων Υπουργείων.
Επειδή το θέμα Εκπαίδευσης Προσφύγων και Μεταναστών δεν επαφίεται στη διάθεση κανενός αιρετού και δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής καλούμε τις Αυτοδιοικητικές Αρχές του τόπου και όλους τους αρμόδιους να σκύψουν με την απαραίτητη σοβαρότητα στο ζήτημα και να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προασπίζοντας τη Δημοσία Υγεία περιφρουρώντας όμως ταυτόχρονα τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων παιδιών προσφύγων και μεταναστών, μακριά από κάθε είδους κοινωνικό αυτοματισμό που τείνει να καλλιεργηθεί μετά από τέτοιου είδους διακηρύξεις.
Είναι δεδομένο ότι τα Σχολεία άνοιξαν με πολλά προβλήματα: από τον συνωστισμό των μαθητών – μαθητριών σε μικρές αίθουσες, την έλλειψη εκπαιδευτικών, την έλλειψη καθαριστριών, την ανεπάρκεια υποδομών και εξοπλισμού, την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας.
Θα προτείναμε στην κα Δήμαρχο, αντί να χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τις λιγοστές καθαρίστριες, τα πολυμελή τμήματα κλπ. ώστε να μην φοιτήσουν τα παιδιά στα σχολεία, καλό θα ήταν να βγει μπροστά και να διεκδικήσει και να πιέσει την Κυβέρνηση, για περισσότερες καθαρίστριες, περισσότερους εκπαιδευτικούς, καλύτερες συνθήκες στα σχολεία μας!
Ο δε κος Αντιπεριφερειάρχης, ας μην μας περιγελά, λέγοντας μας ότι για φέτος θα στηθεί δημοτικό σχολείο μέσα στη Δομή της Ριτσώνας, καθώς και εγκαταστάσεις τηλε-εκπαίδευσης για τις υπόλοιπες βαθμίδες... Είναι ένα σύντομο ανέκδοτο.... Με ποιους εκπαιδευτικούς; Με ποια μέσα;»