Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
03:08:44

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Λίγο από «Ιανό», λίγο από μελτέμια, κακοκαιρία μεν, μάλλον διαχειρίσιμη δε

O «Ιανός» φαίνεται τελικά ότι για την Εύβοια, δεν θα είναι μια σφοδρή κακοκαιρία αλλά μια πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία, που σε ένταση νερού θα μπορέσει να αντέξει η πληγωμένη από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου Κεντρική Εύβοια.

Επειδή την πάτησε ο Χαρδαλιάς στην Εύβοια, με τους 8 νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές, αυτήν τη φορά, όλα σε ότι αφορά στην περιοχή μας, έγιναν σε επίπεδο υπερβολής για την προστασία της κυβερνητικής φήμης!
Το κλίμα που δημιούργησε η Πολιτική Προστασία, τροφοδότησε Περιφέρεια και Δήμους καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, που ανέλαβαν την πρόκληση ενός κλίματος πανικού!
Στάση που διευκόλυνε και η αβεβαιότητα που παρουσίαζαν οι προγνώσεις. Μιας και όπως σε όλες τις μεταβατικές εποχές αλλά και λόγω της θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, δεν μπορούσε από νωρίς να γίνει σαφής ούτε η ακριβής τροχιά που θα ακολουθούσε πάνω από τη χώρα μας ούτε εάν θα αποκτούσε τροπικά χαρακτηριστικά και θα πληρούσε τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί ως μεσογειακός κυκλώνας, κάτι ωστόσο που δεν μπορούσε να αποκλειστεί...

Όσο όμως κι αν τα προγνωστικά στοιχεία συνεχώς μεταβάλλονται όσον αφορά στην ακριβή τροχιά του «Ιανού», οι τελευταίες παρατηρήσεις συμφωνούν ότι θα κινηθεί με ένταση από τη Νοτιοδυτική Ελλάδα προς τα νότια. Με την Εύβοια να βρίσκεται στην περιφέρεια του συστήματος και κατά συνέπεια, να αποφεύγει την ισχυρή έντασή του και πιθανά νέα καταστροφικά φαινόμενα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν στην Εύβοια έως και έντονες βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι (που κατά περιοχές και κυρίως στο βόρειο τμήμα της, ξεκίνησαν από το ξημέρωμα της Παρασκευής ) μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, 19 Σεπτεμβρίου.
Μιας και το μικρό κομμάτι της μάζας του «Ιανού» που αποσπάται και κινείται βορειοανατολικά, σε συνδυασμό με τα μελτέμια που θα συναντήσει, θα δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την κακοκαιρία, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας .