Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:59:43

Χαλκίδα

Αποχαιρετισμός στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που χάνουμε οριστικά!

Η κατ' αρχήν αναστολή της λειτουργίας των δύο νέων Τμημάτων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που επρόκειτο να ξεκινήσουν να λειτουργούν το προσεχές ακαδημαϊκό έτος (2020-2021) στα Ψαχνά, του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών & Εναλλακτικού Τουρισμού και του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας, μετατράπηκε τελικά σε οριστική αναστολή τους, που παραπέμπει ευθέως σε κατάργησή τους!
Αυτό περιλαμβάνεται στο άρθρο 33 παρ. 1γ του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικων Υποθέσεων της Βουλής και που 20 με 24 Ιανουαρίου, θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όταν το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο την αναστολή και την επανεξέταση της λειτουργίας του, οι περισσότεροι είχαμε αντιληφθεί τις πραγματικές κυβερνητικές διαθέσεις: «Αποχαιρετισμός στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα που χάνουμε!» ήταν από τότε ο τίτλος του θέματος στο thepolisproject.gr.
Από την άλλη, ήταν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ που έδιναν «κούφιες» υποσχέσεις ότι, «τελικά θα λειτουργήσουν». Όπως εμφανίζονταν να το υποστηρίζουν και να κηρύττουν έτσι έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, κατόπιν διαβεβαιώσεων που φέρεται να είχαν λάβει από το Υπουργείο. Όμως, οι διαβεβαιώσεις δεν ήταν αληθείς και οι εξ αυτών εκτιμήσεις συνεπώς πλανημένες!...

Οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου «γνωρίζοντας τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τον σχεδιασμό τους και τα προγράμματα σπουδών τους, που είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική» ήταν βέβαιοι ότι «τα δύο νέα Τμήματα θα λάβουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)».
Εξ' άλλου, η ακαδημαϊκή έναρξη λειτουργίας τους ήταν στην αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου, που γνωρίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, ενώ είχε ξεκινήσει και τις διαδικασίες για τη στελέχωσή τους.
Αλλά, το Υπουργείο δεν νοιαζόταν ποτέ για μια πραγματική επανεξέταση/επαναξιολόγηση. Εξ αρχής είχε κατά νου την κατάργησή τους, μαζί με άλλα 35 νέα πανεπιστημιακά τμήματα ανά τη χώρα!...

Η απόφαση, σε ότι αφορά στα δύο νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα στα Ψαχνά, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καν με τα γνωστά περί «μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ευκαιριακών διευθετήσεων», καθώς η σχετική πρόταση για τη συγκρότηση και λειτουργία τους είχε κατατεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, μετά από σχετική μελέτη σκοπιμότητας, στην βάση συγκεκριμένης αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία είχε λάβει υπ' όψιν της ακόμη και το στρατηγικό μοντέλο ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ενώ εκ του αποτελέσματος είναι αντιληπτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι βουλευτές και οι όποιες εμπλεκόμενες συλλογικότητες δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, αφήνοντας και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη...

Η απόφαση του Υπουργείου, σε συνδυασμό με άλλες που έχουν προηγηθεί ή επέρχονται, παραπέμπει σαφώς στη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσω της ακύρωσης των όποιων πολιτικών ενίσχυσής της είχαν δρομολογηθεί.

Η απόφαση αυτή ειδικότερα, προκαλεί καίριο πλήγμα στο ακαδημαϊκό συγκρότημα Ευρίπου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό, αλλά και αναπτυξιακό πόλο όχι μόνο για τα Ψαχνά, αλλά και για ολόκληρη την Εύβοια!
Ακυρώνει δύο Τμήματα που θα στέριωναν ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς νεοσύστατο και ακόμη ευάλωτο ακαδημαϊκό συγκρότημα Ευρίπου.
Αφαιρεί από την αναγκαία αναπτυξιακή προϋπόθεση για την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αλλά και για τη διαμόρφωση μίας δυναμικής που σε επίπεδο πόρων, ανθρώπων και ιδεών δημιουργεί πνευματικό και τεχνολογικό απόθεμα και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.
Αποδομεί εν μέρει κάτι πραγματικά καλό που πήγε μετά από πολύ καιρό να γίνει για την Εύβοια!...

Υ.Γ. Ευτυχώς, τα 5 νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου που ξεκίνησαν να λειτουργούν για πρώτη φορά από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) στα Ψαχνά, πρόλαβαν και σώθηκαν!...