Σαββάτο 20 Απριλίου 2024
06:15:39

Χαλκίδα

Χαλκιδέα πρωθυπουργός και δυο Ευβοείς υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ορκίστηκε (την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 8 το βράδυ) ως υπηρεσιακή/μεταβατική πρωθυπουργός, έως και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλη.

Με την παραίτηση της κυβέρνησης, την ολοκλήρωση του κύκλου των αναποτελεσματικών διερευνητικών επαφών και τη μη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων, αφού εκ των προτέρων ήταν διαπιστωμένη η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ορίζεται εκ του Συντάγματος για επιλογή ενός εκ των Προέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας και δεδομένου ότι σε Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχουν πληρωθεί οι θέσεις των απαροέδρων που έχει λήξει η θητεία τους, κάλεσε (όπως εξ άλλου είχε φυσιολογικά προεξοφληθεί) την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και της ανέθεσε την ανάληψη των καθηκόντων της υπηρεσιακής/μεταβατικής πρωθυπουργού.

Η Χαλκιδέα στην καταγωγή (εδώ γεννήθηκε, πήγε και τέλειωσε το σχολείο) δικαστικός Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλη, έγινε έτσι η –έστω, υπηρεσιακή/μεταβατική- πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην Ιστορία της Ελλάδας.

«Είμαι χρόνια στον αγώνα» ήταν η πρώτη δήλωσή της, μετά την ορκωμοσία, ενώ συμπλήρωσε πως «είναι μία έπαλξη ακόμα».

[ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950. Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε Εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου..
Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012–2014 & 2014-2016). Ενώ διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).
Ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου πριν από λίγο καιρό, την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της, λόγω συνταξιοδότησής του. ]

ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΥΒΟΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δύο Ευβοείς συγκαταλέγονται στην υπηρεσιακή/μεταβατική Κυβέρνηση που υπό την -Χαλκιδέα στην καταγωγή- πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλη, θα οδηγήσει τη Χώρα σε εθνικές εκλογές.
Πρόκειται για:
- τον Χαλκιδέο δικηγόρο, πρώην Βουλευτή της ΝΔ και Διοικητή του ΟΓΑ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, ως Υπουργό Επικρατείας
- τον καταγόμενο από το Αχλάδι, Αρεοπαγίτη με λογοτεχνική παραγωγή, Δημήτρη Μουστάκα, ως Υπουργό Εργασίας