Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
21:50:10

Χαλκίδα

Με delivery Σίμωση, νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο Λιονάκης

«Εφιάλτες». «Βρούτους» και «πληρωμένα τομάρια» χαρακτήρισαν –εκ των προτέρων, γνωρίζοντας τη μεταστροφή τους- οι εναπομείναντες του συνδυασμού Σίμωση τους 3 (+1 που ψήφισε λευκό) οι οποίοι, την περασμένη Δευτέρα (3 Αυγούστου) συνέργησαν, μαζί με τους 12 του συνδυασμού Λιονάκη και την Κολούτσου του συνδυασμού της ελάσσονος αντιπολίτευσης, στην εκλογή του Σπύρου Κουτσαύτη στη θέση του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου.
Οι 10 εναπομείναντες του συνδυασμού Σίμωση δείχνουν προδομένοι και κυρίως ο Κούκουζας που θεωρούσε ότι είχε το ok του απερχόμενου προέδρου για τη διαδοχή. Και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν, προφανώς αντιστοιχούν και στους συνειδητά απόντες του συνδυασμού Σίμωση, τον Γούδα και –κυρίως- τον ίδιο τον Σίμωση. Που με την τακτική του, αποδεικνύει συμμαχία με τον Λιονάκη για παράδοση της προεδρίας στον μέχρι πρότινος αντίπαλο, από τον νικητή στον χαμένο των τελευταίων εκλογών, χωρίς επισφράγιση από την κάλπη των μελών αλλά μέσω ενός ιδιότυπου delivery...

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου επιχειρήθηκε άμεσα μετά την εκλογή νέου αντιπρόεδρου από τον ίδιο τον Κουτσαύτη, όμως προσέκρουσε στην αντίδραση των «ορφανών» του Σίμωση. Ωστόσο, με την γραπτή επιβεβαίωση Σίμωση για επιμονή στην παραίτησή του και με οδηγό τις ισχύουσες διατάξεις, ο δρόμος είχε ανοίξει και δεν ήταν δυνατή η παρεμπόδιση της διαδικασίας για εκλογή προέδρου.
Ο Κουτσαύτης, μετά από επίσημο αίτημα των 12+1 και επισείοντας την έγγραφη παραίτηση του Σίμωση, όρισε συνεδρίαση για σήμερα (Δευτέρα 10 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα) με την πρόσκληση να καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει η εκλογή αντικαταστάτή του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΛΑΝΙΤΗ ΠΡΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗ

Στο ενδιάμεσο, τα «ορφανά» Σίμωση παραδέχθηκαν την αδυναμία τους να ελέγξουν τις εξελίξεις, παραδεχόμενοι δε και την επερχόμενη εκλογή Λιονάκη.
Με τον Γιάννη Λαλανίτη να δημοσιοποιεί επιστολή προς τον Γιάννη Λιονάκη, στην οποία αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα εξής:
«Αγαπητέ Γιάννη όπως γνωρίζεις έχω σκεφτεί να διεκδικήσω την προεδρεία του Επιμελητηρίου. Θεωρούσα μεγάλη τιμή να είσαι εσύ ο «Αντίπαλος» μου σε αυτήν την εξόχως τιμητική θέση.
Αντιλαμβανόμενος όμως τη συγκυρία της ομαλότητας της λειτουργίας του Επιμελητηρίου, την ουσιαστική διάλυση του συνδυασμού του Παναγιώτη Σίμωση, την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση εξαιρετικών για μένα φίλων και συναδέλφων και το γεγονός ότι ο στόχος της πλειοψηφίας των μελών του συνδυασμού του Σίμωση για ανανέωση της Διοικούσας Επιτροπής δεν επετεύχθη, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια.
Αυτή μου η στάση δεν είναι λιγοψυχιά και αποχώρηση από μια μάχη, αντίθετα είναι μια υπεύθυνη στάση που δίνει τη δυνατότητα σε μια νέα πλειοψηφία που έχει δημιουργηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα προς όφελος του θεσμού. Αγαπητέ Γιάννη σου εύχομαι τέλος καλή τύχη, καλή επιτυχία και να αποδειχτείς χρήσιμος στην επιχειρηματικότητα της Εύβοιας.»

Η ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ» ΤΩΝ 3

Παράλληλα, Σοφία Βότση, Δέσποινα Καραμπέτσου και Θεόφιλος Καρκαλής, με επιστολή που συνυπογράφουν, γνωστοποιούν στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ευβοίας (;!) Παναγιώτη Σίμωση την αποχώρησή τους από το συνδυασμό Ενωτική Επιμελητηριακή Κίνηση.
Στην επιστολή τους, αναφέρουν: «Μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στη διοικητική κρίση που μαστίζει τη λειτουργία του Επιμελητηρίου τους τελευταίους μήνες και η οποία απορρέει από την αντιδεοντολογική και αντιθεσμική συμπεριφορά συναδέλφων οι οποίοι υπονόμευσαν το συνδυασμό και συντέλεσαν στη διάλυσή του, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα και στο εξής ανεξαρτητοποιούμαστε και δεν ανήκουμε πλέον στον ανωτέρω διαλυμένο συνδυασμό. Οι διαφορές μας δεν αφορούν το πρόσωπο σας αλλά πρακτικές και τακτικισμούς ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούμε ριζικά.»
Η ψήφος για την εκλογή Κουτσαύτη ήταν μυστική. Ηταύτιση όμως του αριθμού «3» στις ψήφους που πήρε από τον συνδυασμό Σίμωση και στους ανακοινώσαντες την αποχώρησή τους από αυτόν (με την παράλληλη εκτίμηση στο πρόσωπο Σίμωση και άρα στα παιχνίδια εξουσίας που διακινεί), επιτρέπουν την εκτίμηση ότι το κρυφτό της περασμένης Δευτέρας γίνεται φανερό εν όψει του σήμερα.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Λιονάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μέχρι πρότινος, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σε μια διοίκηση όχι ειδικού σκοπού (όπως συχνά ακούγεται στην κεντρική πολιτική σκηνή) αλλά ιδιαίτερων τοπικών και προσωπικών συνθηκών.
Και από τη δημοσιοποιηθείσα απάντησή του στην επιστολή Λαλανίτη, είναι προδιαγεγραμμένες οι προγραμματικές δηλώσεις Λιονάκη: «Διαβεβαιώνω ότι προσβλέπουμε στους ίδιους στόχους και όλοι μαζί μπορούμε να εξυψώσουμε το Επιμελητήριο της Εύβοιας και να σταθούμε αντάξιοι, στο ύψος των περιστάσεων που μόνο ευνοϊκές δεν είναι για την επιχειρηματικότητα, την Εύβοια και την Ελλάδα.»

Το υπό τον Λιονάκη διοικητικό σχήμα, λογικά, θα έχει βίο ενός έτους αφού -παρά την αναβολή- η κάλπη των μελών θα στηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2016.
Εκεί, αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων και (αν-)ισορροπιών, θα κριθεί στη βάση, από τα απλά –και πια χωρίς υποχρεωτική συνδρομή- μέλη. Και επειδή η πολιτική, οικονομική και κοινωνική δυναμική εξελίσσεται με ορμή τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε την κρίση τους για τα πεπραγμένα αλλά ούτε και τη στάση τους έναντι νέων σχημάτων που θα απαντούν στις νέες αυξημένες ανάγκες τους.