Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
23:49:03

Χαλκίδα

Η «Ευβοϊκή Ζύμη» απαντά στις καταγγελίες του Συνδικάτου Τροφίμων

«Αυθαίρετη και ανεύθυνη» χαρακτηρίζει την καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας-Βοιωτίας η εταιρεία «Ευβοϊκή Ζύμη», που κάνει λόγο για «στοχευμένη επίθεση σε κρίσιμη εποχή».

Σε ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της, αναφέρει:
«Έκπληξη προκαλεί η αυθαίρετη και ανεύθυνη δήλωση του Συνδικάτου Τροφίμων & Ποτών Ευβοίας – Βοιωτίας που δημοσίευσε την 31/7/2015 καταγγέλλοντας μία επιχείρηση που διαχρονικά έχει στηρίξει και αναπτύξει την τοπική κοινωνία της Εύβοιας.
Αυθαίρετη, διότι χωρίς να γνωρίζουν τα γεγονότα αναπτύσσουν μία φιλολογία που συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες οργανώσεις ώστε να συσπειρώσουν τα ελάχιστα και απογοητευμένα από τη δράση τους μέλη. Ανεύθυνη, διότι φλυαρούν εκ του ασφαλούς και με πρωτοφανή άγνοια των γεγονότων που συνταράσσει την ελληνική οικονομία σήμερα.
Η Ευβοϊκή Ζύμη Α.Β.Ε.Ε. δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων ανταγωνιζόμενη μεγάλες εταιρίες κολοσσούς όπως την «Κανάκης» Α.Ε., «Χρυσή Ζύμη» και άλλες τέτοιες εταιρίες οι οποίες χαίρουν στήριξης κ προστασίας από μεγάλους Χρηματοοικονομικούς και Επιχειρηματικούς Ομίλους. Η ανάπτυξή της ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε. ήταν πάντα ιδιωτική υπόθεση δύο συνεταίρων και άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας στηρίζοντας και προσφέροντας ουσιαστικό έργο.
Παρά το εχθρικό οικονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία 5 χρόνια όχι μόνο δεν έχει προβεί σε απολύσεις αλλά έχει προσλάβει προσωπικό τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου συρρικνώνονται με σκοπό την βελτιστοποίηση των οικονομικών τους μεγεθών.
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων κυβερνήσεων και τις πρωτοφανής για την ελληνική οικονομία εξελίξεις, η ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε. έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων της. Ουδέποτε έχει υπάρξει καθυστέρηση της ακεραίας καταβολής των δεδουλευμένων με παράλληλη εξόφληση όλων των εργατικών εισφορών. Μοναδική καθυστέρηση της καταβολής της μισθοδοσίας υπήρξε το μήνα Ιούλιο κατά την τραπεζική αργία και η οποία αντιμετωπίστηκε με μετρητοίς προκαταβολές προς διευκόλυνση των εργαζομένων. Σήμερα, έχουν καταβληθεί όλοι οι μισθοί, εισφορές καθώς και ακέραια οι αποζημιώσεις των απολυμένων εργαζόμενων. Επίσης, η Εταιρία έχει ασφαλίσει όλο το προσωπικό με ιδιωτικό Ομαδικό Συμβόλαιο Υγείας παρά τις συνεχείς αυξήσεις κόστους και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων που τέτοια συμβόλαια τύχαιναν μέχρι το 2014.
Επιπλέον, για τις πολυσυζητημένες επιδοτήσεις που έχει λάβει η Εταιρία, αρκεί να σημειώσουμε ότι από το 2013 έχουν καταβληθεί ιδιωτικά κεφάλαια των μετόχων ύψους 235.000 ευρώ για συμμετοχή σε Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια Ι» που ενώ έχει ουσιαστικά κλείσει, δεν έχει αποδώσει ούτε 1 ευρώ σε αυτήν. Παρά τις εξαγωγές που πραγματοποιεί η ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε. δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ για επιστροφή ή συμψηφισμό ΦΠΑ. Ενώ προσλαμβάνει άτομα μέσω ΟΑΕΔ από το 2014 δεν έχει λάβει ούτε 1 ευρώ αποζημίωση.
Εντύπωση πραγματικά προκαλεί η στοχευμένη επίθεση που δέχεται η Εταιρία σε μια τέτοια κρίσιμη εποχή. Η ιδέα ότι μία ιδιωτική επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί με χαρακτήρα μη-κερδοσκοπικού ιδρύματος ή ως δημόσια υπηρεσία είναι πιο ανεύθυνο και επιβλαβές για τους εργαζομένους της παρά τα όσα αδίκως της προσάπτουν. Για να συνεχίσει την δραστηριότητά της, ο κάθε επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να αξιολογεί το οικονομικό περιβάλλον και να λαμβάνει εγκαίρως μέτρα ώστε να προφυλάξει τόσο τα δικά του συμφέροντα όσο και των υπαλλήλων του. Μάχεται δε μόνος του σε αυτή τη χώρα χωρίς συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, επενδύει δικά του κεφάλαια και τεχνογνωσία, έρμαιο των συνεχώς ανακυκλούμενων νόμων, διατάξεων, ρευμάτων και κυβερνήσεων χωρίς να έχει ουσιαστικό λόγο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής. Δε μπορεί να ενοχοποιείται η ιδιωτική επιχειρηματικότητα ειδικά όταν αυτή αποτελεί το μοναδικό παραγωγικό και ανταποδοτικό μέσον της ελληνικής οικονομίας.
Η ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Β.Ε.Ε. θα συνεχίσει να εκτελεί τις εργασίες της με προγραμματισμένες ευθυγραμμίσεις στο συνεχώς διφορούμενο οικονομικό περιβάλλον διασφαλίζοντας τόσο την δική της διαβίωση όσο και των εργαζομένων της.»

[ ΣΧΕΤΙΚΟ
Το κείμενο – καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας-Βοιωτίας, επί του οποίου η απάντηση της εταιρείας, έχει ως εξής:

«Προκλητική η εργοδοσία της Ευβοϊκής Ζύμης που ξεκίνησε απολύσεις προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Στις 31 Ιούλη απέλυσε δύο εργαζόμενες και από ότι φαίνεται σκοπεύει να συνεχίσει. Διώχνονται οι παλαιότεροι που παίρνουν μερικά ψίχουλα παραπάνω, με ταβάνι τα 1000€ μετά από 20 – 25 χρόνια δουλειάς!!! Απολύθηκαν αυτές που έχουν κληθεί περισσότερες φορές από τους νεότερους να βάλουν πλάτη για να μείνει ανοιχτό το μαγαζί, για να έχουν δουλειά.
Δεν είναι οι πρώτη φορά που η εταιρεία, που σημειωτέον έχει λάβει και επιδοτήσεις, παίρνει αντεργατικά μέτρα. Σήμερα χρωστάει δεδουλευμένα. Τα προηγούμενα χρόνια έκανε μειώσεις μισθών προκειμένου να μειώσει το κόστος και «έφαγε» το διάλλειμα των εργαζομένων. Το χιλιοειπωμένο επιχείρημα ήταν ότι έτσι θα σωθεί η επιχείρηση και μαζί οι θέσεις εργασίας. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όσα και να παραχωρήσουν οι εργαζόμενοι, τα αφεντικά όταν έρθει η ώρα θα σκεφθούν τα δικά τους συμφέροντα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που μετά από 20 – 25 χρόνια δουλειάς που οι συνάδελφοι έχουν προφέρει και ανεχτεί τα πάντα στέλνονται στην ανεργία.
Τέτοιες μεθοδεύσεις πηγαίνουν φυσικά μαζί και με τον αυταρχισμό. Η εταιρεία προσπαθεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη συνδικαλιστική δράση. Έχει επιχειρήσει να απολύσει συνδικαλιστές, σπέρνει κλίμα τρομοκρατίας, κάνει μηνύσεις στα σωματεία.
Φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση ο συγκεκριμένος χώρος. Η στάση της εργοδοσίας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το σκοπό της παραγωγής στο σύστημα που ζούμε, που είναι το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων με ανταγωνισμό για το ποιος από αυτούς θα πάρει πιο μεγάλο μερίδιο από τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες. Από την άλλη απαιτούνται θυσίες στα δικαιώματα και τις ζωές μας.
Σύμμαχος στην αντεργατική επίθεση είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, πρώην και νυν, που έχουν δώσει στην εργοδοσία όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο για να προστατεύει και αυξάνει την κερδοφορία της, ενώ έπεται και η «πρώτη φορά αριστερή» συνέχεια. Παράλληλα συνεχίζουν να εξασφαλίζονται παχυλές ενισχύσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους στην «Ευβοϊκή Ζύμη», συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, να αλλάξουμε την κατάσταση. Το έχουμε ξανακάνει. Τον πλούτο των παράγουμε εμείς και χωρίς τη δουλειά μας τα μηχανήματα είναι παλιοσίδερα, γι' αυτό και έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Η εργοδοσία δεν είναι ανίκητη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας και σε αυτή την επιχείρηση, σε όλο τον κλάδο. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, σε κάθε χώρο που δέχεται επίθεση. Με όλη την εργατική τάξη και το λαό να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και την κάλυψη των αναγκών μας.» ]