Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
01:54:52

Χαλκίδα

Τσίπρας με Αποστόλου: «Θα προστατεύσουμε τους αγρότες»

Τα αναγκαία μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, τη στρατηγική ανάπτυξης παραγωγικής ανασυγκρότητησης της αγροτικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ομιλίες

«Μας δίνετε δύναμη με την παρουσία σας», είπε προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε πως πρέπει να «δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φορολογική αφαίμαξη», ενώ τόνισε: «κινδυνεύουμε να χάσουμε επιδοτήσεις».

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε πως «ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και πως στόχος είναι να διευρυνθούν τα στενά όρια της συμφωνίας που έρχεται με τους εταίρους».

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, όπως προσαρμόζονται και οι αγρότες στις καιρικές συνθήκες. Πρέπει να δημιουργήσουμε δρόμους ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχουν και να κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, για να εξασφαλίσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες τα εισοδήματά τους, μέσω αναδιανομής του εισοδήματος όμως. Δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη. Βρισκόμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης συμφωνίας με τους θεσμούς. Η συμφωνία ελπίζουμε ότι θα δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα, αν και αυτό θα συντελεστεί και με τις πολιτικές διεργασίες Αυτή η συμφωνία όμως έχει και αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε και προσπαθούμε να τις αντισταθμίσουμε με αντίρροπα μέτρα. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε στα στενά όρια, δεν σταματάμε την διαπραγμάτευση και μετά τη συμφωνία για να πετύχουμε δίκαιη κατανομή των βαρών βάσει χρονοδιαγράμματος Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που βρίσκομαι εδώ, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στους αγρότες.»
«Επανακαθορίζουμε σήμερα τις προτεραιότητές μας και θέτουμε σε εφγαρμογή τον εξορθρολογισμό και την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, που μπορεί να εξελιχθεί σε κινητήρα για την ανάπτυξη. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα αναταξης της ελληνικής οικονομίας και του νέου μοντέλου. Βασική φιλοσοφία μας είναι να κατανεμηθούν δίκαια τα φορολογικά βάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα για τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής ως το 2020 με αξιοποίηση άνω των 6 δισ. ευρώ και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, αν αξιοποιηθεί σωστά. Σημείωσε, επίσης το σχεδιασμό εκχώρησης πόρων και αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, σε ποσοστό άνω του 30%, των πόρων του Προγράμματος, για την ανάπτυξή του και τόνισε: «Γνώση, κατάρτιση, καινοτομία και δικτύωση οι προτεραιότητες για να πετύχει ο σχεδιασμός. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα η πολιτική μας βούληση για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα για τους αγρότες, εξαγγέλλοντας όσα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με αυτά, η κυβέρνηση προτείνει να ορισθεί στο 50% η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες, καθώς όπως επεσήμανε «θέλουμε να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους». Επίσης θα διεκδικήσει φορολογικό συντελεστή 13%, κι όχι 23%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Είπε ότι το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί 30% σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, ότι τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα της κεντρικής Ευρώπης και υποσχέθηκε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σπάσιμο των συμφερόντων που επί χρόνια μονοπωλούν τα έργα στον αγροτικό τομέα.
Εξήγγειλε δε την ενίσχυση των δράσεων των αλιέων, με πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ.