Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
23:49:44

Χαλκίδα

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμα

Άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 45 ετών. Υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων μουσείων: της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Καρύστου και της Σκύρου. Ανήκε στην αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε μέρος τους τείχους της αρχαίας Χαλκίδας και του νεκροταφείου της 3ης χιλιετίας π.Χ. στα Νέα Στύρα

Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος, Μαρία Κοσμά, σε ηλικία 45 ετών. Όσοι τη γνώρισαν κάνουν λόγο για μία αφοσιωμένη αρχαιολόγο, μία μαχητική γυναίκα, η οποία έμελλε να χάσει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της. Η Μαρία Κοσμά κηδεύτηκε το Σάββατο στην Αρκίτσα. «Θα θυμόμαστε την Μαρία Κοσμά με αγάπη για τη φιλία που μας προσέφερε, για τη συναδελφικότητα και με βαθειά εκτίμηση για το ήθος της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

το βιογραφικό της

Η Μαρία Κοσμά, σπούδασε αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Από το 1993 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νάξος, Σάμος) και στη συνέχεια στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών).

Το 2006 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στην ΙΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Εύβοια), όπου υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Υπηρέτησε ως προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Από το 2013 υπήρξε συνδιευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Πλακαρή Καρύστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vu του Άμστερνταμ.

Το διοικητικό, ερευνητικό και επιστημονικό της έργο ήταν πολύπλευρο. Κατά την υπηρεσία της στην ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, είχε ως περιοχή ευθύνης αρχικά την Καρυστία και από τα τέλη του 2011 τη Χαλκίδα και τη Σκύρο, υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων Μουσείων, της Χαλκίδας, της Ερέτριας, της Καρύστου και της Σκύρου, ενώ μερίμνησε για την κήρυξη και αναοριοθέτηση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία και τη Χαλκίδα. Σημαντικό υπήρξε το ανασκαφικό της έργο, μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στις περιοχές αρμοδιότητας.

Ως πιο σημαντικές κρίνονται η ανακάλυψη μέρους τους τείχους της αρχαίας Χαλκίδας (2012-2014) και του νεκροταφείου της 3ης χιλιετίας π.Χ. στα Νέα Στύρα (2009-2013). Την τελευταία τριετία συμμετείχε εκ μέρους της ΙΑ΄ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συγγραφή κειμένων και λημμάτων.

Συμμετείχε, επίσης, σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με πλήθος ανακοινώσεων, οι βασικότερες εκ των οποίων αφορούν στα πήλινα προσωπεία από το Ιερό της Άρτεμης Ορθίας στη Σπάρτη και σε ειδικά ευρήματα από σωστικές ανασκαφές που διενήργησε.

Η σημαντική συμβολή της στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης έγκειται στην ανακάλυψη των μνημειακών τάφων στα Νέα Στύρα της Εύβοιας, που αποτέλεσαν και εφαλτήριο για μια σειρά ανακοινώσεων, καθιστώντας σαφές ότι η θέση αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας στην Εύβοια