Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:47:23

Χαλκίδα

Μαυραγάνης: «Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα»

Την απόσυρση του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε ως «νόθο», ζητά ο βουλευτής Εύβοιας των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης,

Σε δήλωσή του, αναφέρει:
«Παραμένω μαχητής του ΟΧΙ. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, δηλαδή για το αν θέλει συνέχιση της υποταγής, ή για το αν αποκρούει αυτήν. Όμως, καλείται να το πράξει με το πιστόλι στον κρόταφο. Με τις δυνάμεις κατοχής σε πλήρη ανάπτυξη. Φανταστείτε ένα Δημοψήφισμα στην Ελλάδα το καιρό της Γερμανικής Κατοχής με τους έλληνες να ερωτώνται αν θέλουν τη συνέχιση της κατοχής ή όχι και το πόσο ελεύθεροι θα ήταν τότε να αποφασίσουν και να εκφράσουν ανόθευτα τη λαϊκή βούλησή τους, όπως άλλωστε επιτάσσει και σήμερα η αναλογική εφαρμογή του αρ. 52 του Συντάγματός μας. Είναι αυτονόητο ότι ο λαός ήδη εκφράστηκε τις πρώτες μέρες και πριν τα capital controls υπέρ του ΟΧΙ. Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι τα φρούρια πέφτουν στηριζόμενα σε Δούρειους Ίππους. Όταν κάποιοι έπρεπε να φροντίζουν τη διατήρηση της ρευστότητας στη χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες, παρά τις συμβουλές μας και τις παραινέσεις μας, προέβαιναν σε καταβολές προς τους δανειστές, ναρκοθετώντας το δρόμο του ΟΧΙ.
Είναι ένα προφανές στρατηγικό σφάλμα, τόσο αυτό, όσο και η συνέχιση της διαδικασίας ενός νόθου Δημοψηφίσματος, αφού δεν εκφράζεται ελεύθερα η λαϊκή βούληση. Η πολιτική συνέχεια στη χώρα μας έχει ένα μονόδρομο. Την υπογραφή κοινής διακήρυξης από μεμονωμένους βουλευτές, από φορείς της κοινωνίας, από πολιτειακούς παράγοντες, διακήρυξη που θα είναι θεμελιωμένη στη βασική αρχή του ανθρωπισμού και σε δύο στρατηγικές, η πρώτη εκ των οποίων είναι η επιδίωξη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δεύτερη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τούτη την ώρα το μόνο που ενδιαφέρει είναι η ειλικρινής συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών αποθεμάτων της χώρας στον πιο πάνω μονόδρομο για την απελευθέρωση αυτής.
Κάθε άλλη επιλογή, είναι αστήρικτη, ανεδαφική και οδηγεί για τα επόμενα 40 χρόνια στην υποδούλωση όλων μας».

Ο (και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και 4ος κατά σειρά βουλευτής του συγκυβερνητικού κόμματος που διαφοροποιεί τη στάση του για το δημοψήφισμα) Νίκος Μαυραγνάνης κατήγγειλε την τακτική του «να πληρώνεις δόσεις υπονομεύοντας τη ρευστότητα και τη διαπραγματευτική ισχύ σου», ενώ ερωτηθείς αν ήταν λάθος κίνηση ή κακός σχεδιασμός απάντησε: «Δεν είμαι βέβαιος για την απόδοση δόλου ή βαριάς αμέλειας, επιφυλάσσομαι να πω τα περαιτέρω αφού μιλήσει γι αυτά ο κ. Βαρουφάκης».
Αντίδραση από τον Πάνο Καμμένο
Ο Πάνος Καμμένος απάντησε στο Νίκο Μαυραγάνη και τους άλλους τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά κατά του δημοψηφίσματός, στέλνοντάς τους ένα ιδιαίτερα σκληρό μήνυμα. «Έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει».