Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
23:55:57

Χαλκίδα

Αυτοψία με το ΥΠΠΟ σε περιοχές υπό την προστασία του

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου και προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις σε περιοχές του Δήμου, που είναι υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και εμφανίζουν κάκιστη εικόνα και αυξημένη επικινδυνότητα, στελέχη του Υπουργείου επισκέφθηκαν την Πέμπτη (25 Μαΐου) τη Χαλκίδα.
Επικεφαλής ήταν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου και συμμετείχαν η διευθύντρια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, μαζί με τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, επισκέφθηκαν την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, το Ιστορικό Κέντρο της Χαλκίδας, με επιμονή στα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα κτίσματα επί της οδού Σταμάτη, που είναι άκρως επικίνδυνα αφού «ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης αυτών των σπιτιών, με τα παιδιά που πηγαίνουν στο 1ο Δημοτικό να διέρχονται καθημερινά ανάμεσά τους και να κινδυνεύουν».
Ίδια εικόνα και ίδια προβλήματα και στην οδό Γαζέπη, «με ετοιμόρροπα κτίσματα να στέκονται ως λαιμητόμοι πάνω από τα κεφάλια των περαστικών».
Και για τις δύο περιοχές, ζητήθηκε να δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το πράσινο φως στον Δήμο Χαλκιδέων, ώστε να εκλείψουν τα ενδεχόμενα ατυχημάτων, από τα μισογκρεμισμένα κτίρια και να αναδειχθεί η προστατευόμενη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου (χωρίς πάντως οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να εξειδικευθούν και να γίνουν αντιληπτές προθέσεις).

Ακολούθησαν επισκέψεις στο χώρο του ΟΣΕ, όπου ο Δήμος σχεδιάζει την αναπαλαίωση της αποθήκης και τη μετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς και τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης μπροστά από αυτήν.
Τέλος, έγινε επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας, για την οποία έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αποκατάστασης και ανάδειξή της.