Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
22:30:58

Χαλκίδα

Επιθεωρητές για έλεγχο στα πεπραγμένα Πατέλη

Οι εξελίξεις είχαν προαγγελθεί κατά την –πέραν των άλλων, αργοπορημένη- συζήτηση του Απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2015. «Οι αποφάσεις που δεν έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα Διαύγεια», «το ανεπίτρεπτο, ο Πρόεδρος, ο Ταμίας και ο Γενικός Διαχειριστής να είναι το ίδιο πρόσωπο και να υπογράφει τον απολογισμό εις τριπλούν», «τα γενικά και αόριστα τιμολόγια» και «οι απ' ευθείας αναθέσεις σε φίλα προσκείμενους» (π.χ. 77.500 ευρώ στην εταιρεία Μηνάς Κριμάτογλου ΑΒΕΤΕ, 70.000 ευρώ στον ελαιοχρωματιστή κοινοτικό σύμβουλο Αφρατίου της παράταξης Παγώνη, Παναγιώτη Ζαχαριά κ.α.) έφεραν την προσφυγή του πρώην δήμαρχου, Θανάση Ζεμπίλη και της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, Ελένης Μιτζιφίρη ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου να προσανατολίζεται –σε μια προσπάθεια αντεπίθεσης ή ανταποδοτικής «εξίσωσης»- στο να ζητήσει ο ίδιος οικονομικό έλεγχο όχι μόνο για το 2015 (και προφανώς για τις νεώτερες χρήσεις) αλλά και για τα οικονομικά έτη της περιόδου 2011-2014.

 

[ Το ρεπορτάζ από τη συζήτηση του Απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Μαΐου, είχε ως εξής

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις στη διαχείριση Πατέλη

Η κατά πλειοψηφία της υπ.αρ. 13/2017 απόφασης της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Β΄Βάθμίας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκιδέων που αφορά στον απολογισμό του έτους 2015, στη Δευτεριάτικη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρόκειται να αναστείλει τη διάθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί δραστικά και σε άλλα επίπεδα, μια σειρά πράξεων και παραλείψεων του «one man show» Προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Πατέλη.
Ο Βασίλης Γουρνής, μέλος της Επιτροπής, αναφέρθηκε σε «αποφάσεις, οι οποίες δεν είχαν αναρτηθεί στη διαύγεια», για «απ' ευθείας ανάθεση του προέδρου ύψους 15.οοο ευρώ, απόφαση που δεν μπορεί να πάρει ούτε ο Δήμαρχος», για «70.000 ευρώ σε μια χρονιά σε ένα πρόσωπο (σημ.: πρόκειται για ελαιοχρωματιστή κοινοτικό σύμβουλο της παράταξης Παγώνη)» αλλά και για το «ανεπίτρεπτο, ο Πρόεδρος, ο Ταμίας και ο Γενικός Διαχειριστής να είναι το ίδιο πρόσωπο και να υπογράφει τον απολογισμό εις τριπλούν»...
Ο Νίκος Λεβέντης υπενθύμισε ότι είχε επισημάνει «δυσλειτουργία στην Επιτροπή» και έκανε λόγο για «παρανομία», τουλάχιστον διότι «ο νόμος όριζε την κατάθεση του απολογισμού έως τον Φεβρουάριο του 2016, όμως δεν κατατέθηκε» ενώ και «τώρα, αυτό που κατατέθηκε, δεν αναφέρεται καν ως απολογισμός αλλά με μια ...μαστοριά, ως απλή απόφαση». Ο ίδιος δε, κακοχαρακτήρισε την πρακτική «των καθημερινών δημοσιεύσεων ευχαριστιών Διευθυντών σχολικών μονάδων προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής»
Το μέλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος σ' αυτήν της παράταξης Λεβέντη / «Ρεύμα Ανατροπής», Ρούλα Πουλιανίτου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Και μόνο που ήρθε ο απολογισμός 14 μήνες μετά, την ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή που δεν στελεχώνει τη δομή με προσωπικό. Ήρθε πολύ αργά για έγκριση, δεν έγινε η κατανομή των 4 δόσεων όπως έπρεπε να γίνει . Η 3η δόση δεν κατανεμήθηκε σε κανένα σχολείο. Σε κάποια σχολεία κατανεμήθηκε μόνο 1 δόση. Σε κάποια άλλα 2. Η απάντηση Πατέλη στις διαμαρτυρίες μου ήταν ότι «τα σχολεία ότι θέλουν το ζητάνε από εμένα και το έχουν». Δεν υπάρχουν αποφάσεις για όλες τις δαπάνες και δεν έχουν αναρτηθεί όλες στη διαύγεια. Υπάρχουν τιμολόγια για υλικά σε σχολικές μονάδες, γενικά και αόριστα.»
Ο πρώην Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης έθεσε σειρά ερωτημάτων: «Είναι δυνατό να νομιμοποιούνται οι δαπάνες χωρίς στελέχωση; Πως έγινα αναλήψεις δαπανών χωρίς πρωτόκολλο; Στην υποστελέχωση πέφτει η ευθύνη ότι έχει αναρτηθεί στη διαύγεια ένα μικρό ποσοστό αποφάσεων; Στα 70.000 ευρώ, εάν έκανες μία διαγωνιστική διαδικασία θα είχες έκπτωση 35.000 ευρώ. Τα καρπώθηκε κάποιος αυτά; Σίγουρα όμως τα χρεώθηκε ο Δήμος.».
Για να σημειώσει: «Κάποτε ο Δήμαρχος (σ.σ. ο Χρήστος Παγώνης) είχε πει ότι «η κυρία Μιτζιφίρη θα έπρεπε να είναι στη φυλακή», μη δίνοντας κάποια επιείκεια. Φαίνεται όμως ότι αν είσαι μέλος της παράταξης τότε βαφτίζεσαι στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και όλα είναι εντάξει.».
Ενώ, η για 8 μήνες προηγούμενη Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μιτζιφίρη, ευθέως προειδοποίησε τον Αντώνη Πατέλη: «επειδή θέλω να έχω καθαρή τη συνείδηση μου, αυτά τα έγγραφα που βλέπεις θα πάνε στον ελεγκτή».
Από πλευράς του, ο Αντώνης Πατέλης
-Δήλωσε αδυναμία ανάρτησης όλων των αποφάσεων, λόγω απουσίας προσωπικού, διαβεβαίωσε όμως ότι οι μη αναρτηθείσες αποφάσεις αφορούν σε τιμολόγια σχολείων που έφθασαν στην Επιτροπή για να πληρωθούν.
-Την πράξη απ' ευθείας ανάθεσης ύψους 15.οοο ευρώ για αποκατάσταση ζημιάς στο 3ο Γυμνάσιο, την παρουσίασε ως «νομιμοποιημένη από την απόφαση που με εξουσιοδοτεί να βρω συνεργάτες για τις εργασίες»
-Ως προς το τιμολόγιο για το 2ο Λύκειο, ύψους 2.500 ευρώ με τη διευθύντρια του σχολείου να βεβαιώνει ότι το έργο αφορούσε στην αλλαγή δυο πριζών, δικαιολογήθηκε κάνοντας λόγο για τυπική ευθύνη του ηλεκτρολόγου που άλλαξε 300 λαμπτήρες στο 2ο Γυμνάσιο και από τη συστέγαση των δύο σχολείων μπερδεύτηκε και τα τιμολόγησε όλα στο Λύκειο...
-Παραδέχθηκε ότι τα «70.000 ευρώ σε μια χρονιά σε ένα πρόσωπο» αφορούν στον ελαιοχρωματιστή - κοινοτικό σύμβουλο Αφρατίου της παράταξης Παγώνη, Παναγιώτη Ζαχαριά.
-Επιχείρησε δε –σε μια κίνηση αντεπίθεσης- να τα συσχετίσει επί θητείας Ζεμπίλη με κάποια τιμολόγια του βιβλιοπωλείου του αδελφού του. Στην προσπάθεια όμως αυτή, ο Αντώνης Πατέλης παρουσίασε τιμολόγια σχολείων για το βιβλιοπωλείο (μιας και αυτό δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς) συνολικού λογαριασμού 7.000 ευρώ, όταν το συνολικό ποσό που διαχειρίστηκε η Επιτροπή στη θητεία Ζεμπίλη ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Με την αναλογία των ποσών αλλά και την 8ετή διάρκεια να καθιστούν το επιχείρημα Πατέλη άκυρο. ]