Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
01:16:03

Χαλκίδα

Η Lafarge χρηματοδοτούσε το Ισλαμικό Κράτος

H γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge (πλέον & Holcim») παραδέχθηκε ότι συνήψε «σκοτεινές συμφωνίες» με το Ισλαμικό Κράτος «για να προστατεύσει τα συμφέροντα και τους εργαζόμενούς της».
Η εταιρεία –υπό την πίεση δημοσιευμάτων της γαλλικής Le Monde- εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει στοιχεία σχετικής έκθεσης που αποδεικνύουν πως ένα εργοστάσιό της στη Συρία, στη Τζαλαμπίγια, «παρείχε χρηματοδότηση διάφορες ομάδες, μεταξύ των οποίων και κάποιες που είχαν υποστεί κυρώσεις, ώστε οι εργασίες του να συνεχιστούν απρόσκοπτα αλλά και για να εξασφαλισθεί ασφαλής δίοδος στους εργαζόμενους και την τροφοδοσία του εργοστασίου». Αξίζει να σημειωθεί πως, εκείνη την περίοδο, η Συρία είχε υποστεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γαλλική κυβέρνηση δε, θεωρεί επίσης δεδομένο πως η Lafarge αγόραζε απαγορευμένο πετρέλαιο από τη Συρία, παρά τις σχετικές κυρώσεις με απώτερο σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα της.
Η ίδια η εταιρεία, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη» την πρακτική αυτή, χωρίς όμως να το πολυπιστεύει, αφού συμπληρώνει τα «εκ των υστέρων» και «υπό το φως των αποκαλύψεων». Υποσχόμενη παράλληλα ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στα πρότυπα επιχειρηματικής ηθικής.

Η ποιότητα της επιχειρηματικής ηθικής της Lafarge δεν εκπλήττει. Στην περιοχή μας, είναι γνωστή και «με τη βούλα» από το Μάρτιο του 2013, τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η ωμή και επίσημα αναγνωρισμένα ως μη νομότυπη, απόφασή της να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Χαλκίδας...