Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
15:52:03

Χαλκίδα

Αναφορά στον εισαγγελέα για την «ανοχύρωτη» Αγορά

Αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές και τις κλοπές που έχει υποστεί η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας εξαιτίας της μη φύλαξής της. κατέθεσε στον Εισαγγελέα η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς (ΟΠΠΔΕΔΑΧ).

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Η αποτίμηση της δρομολόγησης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ως θετικής πορείας για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΔΑΧ) δεν απαλλάσσει τον δήμο ως ιδιοκτήτη της από την υποχρέωση φύλαξής της όπως επανειλημμένα επισημάναμε στο παρελθόν - και στην τελευταία ανακοίνωσή μας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (Δ. Τύπου 31, 25.05.2016).

Ο κ. δήμαρχος είχε δεσμευτεί απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι μετά τον καθαρισμό της ΔΑΧ τον Φεβρουάριο του 2015 θα προέβαινε στην κατασκευή περίφραξης, το δε Υπουργείο του ζητούσε υποβολή του σχεδίου περίφραξης και φραγή όλων των ανοιγμάτων για παρεμπόδιση της πρόσβασης αναρμοδίων
προσώπων στην Αγορά.

Δυστυχώς, η δημοτική αρχή προέβη σε μια κατ' επίφαση περίφραξη: μια ισχυρή πόρτα σε ένα άνοιγμα και τοποθέτηση πλεγμάτων χωρίς επαρκή στερέωση (ώστε εύκολα να παραμερίζονται αυτά από τον οποιονδήποτε) στα λοιπά ανοίγματα, χωρίς φωτισμό κατά τις βραδυνές ώρες, μια κατάσταση δηλαδή, όπου η ΔΑΧ είναι εύκολα προσπελάσιμη από οποιονδήποτε κακόβουλο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η ΔΑΧ είναι και πάλι βρώμικη από ακαθαρσίες και άλλα ίχνη ανθρώπινης διαβίωσης, με φθορές και κλοπές, αποψιλωμένη από πολύτιμα στοιχεία της (διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων, κιγκλιδώματα σιδερένια, πόρτες κλπ) - με πιο χαρακτηριστική την κλοπή των δυο φαναριών της κεντρικής εισόδου της επί της Νεοφύτου τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η σκοπιμότητα της μη φύλαξης της ΔΑΧ στο πρόσφατο παρελθόν, στη διάρκεια της αναμονής για επανεισαγωγή του θέματος του χαρακτηρισμού της στο ΚΣΝΜ (μετά τη ακύρωση του χαρακτηρισμού της από το ΣΤΕ το 2013) ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη: κάποιοι ήθελαν να πάει το θέμα της Αγοράς στο Υπουργείο
Πολιτισμού με την ίδια την Αγορά απογυμνωμένη από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της στοιχεία για να μπορούν να ισχυριστούν, όπως και το έκαναν, ότι πρόκειται περί σκουπιδιών και χαλασμάτων που δεν αξίζουν διατήρησης, ότι η κατάσταση στην Αγορά από το 2005 που κηρύχθηκε διατηρητέα άλλαξε, τάχα, δραματικά και τώρα είναι ερείπιο!

Έχει κάποια σκοπιμότητα σήμερα η μη φύλαξη της Αγοράς από πλευράς Δήμου; Ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της διαδικασίας του διαγωνισμού που θα αποκαταστήσει και αναδείξει την Αγορά, για ποιο λόγο δεν μπορεί να φυλαχθεί σωστά; Καθώς η περαιτέρω απαξίωση της Αγοράς δεν είναι πλέον – συμπεραίνεται από διάφορες δηλώσεις του κ. δημάρχου - επιθυμία του Δήμου, είναι απλά ανικανότητα η μη διαφύλαξή της ;

Μετά τα νέα γεγονότα κλοπών, στις 14.10.2016 απευθυνθήκαμε στον Εισαγγελέα Χαλκίδας ζητώντας του να παρέμβει για τις κολάσιμες ενέργειες (καταστροφές και κλοπές) σε βάρος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας που αποτελεί διακεκριμένη δημοτική και πολύτιμη (λόγω του ιστορικού της χαρακτήρα επιβεβαιωμένου από αλλεπάλληλους χαρακτηρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού) περιουσία όλων των δημοτών της Χαλκίδας.»