Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
02:12:47

Χαλκίδα

Ιδρύεται Τμήμα Άμεσης Δράσης στη Χαλκίδα

Παρουσιάστηκε και επίσημα (από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας Πολίτη, Τόσκα, τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνο Τσουβάλα) το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και διευθύνσεων που περιγράφεται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ο οποίος είχε και την κύρια ευθύνη για την κατάρτιση του σχεδίου, «οργώνοντας» όλη την Ελλάδα για τις επαφές με τους κατά τόπους φορείς) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Η Ελληνική Αστυνομία εγγυάται την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Στόχος μας ήταν να επανέλθουμε στις βασικές αρχές της Αστυνομίας, που είναι η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, ο εκσυγχρονισμός για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κινδύνων. Δεν μας ενδιαφέρει πρωταρχικά η μείωση του κόστους, αλλά η αύξηση της αποτελεσματικότητας... Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναδιοργάνωση από κάτω προς τα πάνω.
Η όλη προσπάθεια στηρίχτηκε στο τετράπτυχο:
– Πολιτική βούληση με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. «Είκοσι χρόνια τώρα όσα σχέδια έγιναν έμειναν στα συρτάρια. Δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις από κέντρα πολιτικάντικα και ψηφοθηρικά».
– Νέο οργανόργαμα από κάτω προς τα πάνω, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και όχι σκοπιμότητες άλλου είδους.
– Κοινωνική και συνδικαλιστική συναίνεση. Για πρώτη έγινε κοινωνική διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές ενώσεις, με μεγάλο ποσοστό αποδοχής, αλλά και από την μεγάλη πλειοψηφία των ενστόλων.
– Υποστήριξη του σχεδίου με επικουρικές δράσεις, όπως οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ευέλικτες και πεζές περιπολίες, τοπικός αστυνομικός κλπ».

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1.206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αναγνωστάκη από τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και κτιριακών υποδομών θα προκύψει οικονομικό όφελος αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και συγκεκριμένα:
Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών (π.χ. μεταξύ άλλων καταργούνται 18 αστυνομικοί σταθμοί, οι οποίοι ήταν κλειστοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στοίχισαν συνολικά στο ελληνικό κράτος 300.000 ευρώ)
Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.
Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται).
-Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα διατεθούν για την αγορά νέων περιπολικών (τα περισσότερα περιπολικά έχουν κάνει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση του στόλου τους) μέσω διαγωνισμού που ήδη προετοιμάζεται να προκηρυχθεί.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σε ότι αφορά στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, σε σχέση με τις Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτήν, καταργούνται τέσσερις Υπηρεσίες (από 21 γίνονται 17), με εξοικονόμηση 12 αστυνομικών, αλλά παράλληλα ιδρύεται μια νέα Υπηρεσία (Τμήμα Άμεσης Δράσης στη Χαλκίδα),

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι εξής αλλαγές:
- Ιδρύεται Τμήμα Άμεσης Δράσης στη Χαλκίδα
- Ιδρύεται Αστυνομικό Τμήμα Διρφύων – Μεσσαπίων, με έδρα στα Ψαχνά
- Καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Νέας Αρτάκης και Λουτρών Αιδηψού (στη θέση τους όμως ιδρύονται αντίστοιχοι Αστυνομικοί Σταθμοί)
- Καταργείται το Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Χαλκίδας
- Καταργείται το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών (τα οποίο θα απορροφηθεί από την Υποδιευθύνση Ασφαλείας).

[ Στο αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στη Στερεά Ελλάδα, όπως το είχε παρουσίασε ο συντοπίτης Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, σε σχετική εκδήλωση στη Λαμία τον περασμένο Νοέμβριο, προβλεπόταν η κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Αρτάκης (το οποίο θα μετεγκαθίστατο στα Ψαχνά και στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων), Κύμης (το οποίο θα απορροφείτο από το Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου) και Λουτρών Αιδηψού (το οποίο θα απορροφείτο από το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας).
Δεσμευμένος από τη βασική προβλεπόμενη αρχή «ένα Αστυνομικό Τμήμα ανά Καλλικρατικό Δήμο» αλλά και με επίγνωση των τοπικών γεωγραφικών και πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων στην Εύβοια (καθώς και των αντιδράσεων στις εν λόγω περιοχές), ο Δημήτρης Αναγνωστάκης είναι φανερό ότι έκανε ότι είναι δυνατόν ώστε και «να μείνουν –εν πολλοίς- οι τοπικισμοί στην άκρη» αλλά και «να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις», επιδεικνύοντας ευελιξία στο σχεδιασμό και δίνοντας λύσεις, λειτουργώντας «προς όφελος των πολιτών και όχι των κτηρίων και της ταμπέλας».
Διατήρησε το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης. Στη θέση των καταργούμενων Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Αρτάκης και Λουτρών Αιδηψού, συνιστά Αστυνομικούς Σταθμούς, διασφαλίζοντας την εκεί παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας Η δε κατάργηση του πολυπρόσωπου Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και η απορρόφησή του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, ακολουθεί γενικό πανελλαδικό κανόνα.
Ενώ, η ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης στη Χαλκίδα, εντάσσει τη πόλη στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μαζί με Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο). ]