Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
17:13:21

Χαλκίδα

300 πρόσφυγες στο ξενοδοχείο Olympic Star ;

Η ΕΙΔΗΣΗ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποφάσισε, κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Olympic Star, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ερέτριας (μετά την Αμάρυνθο προς το Αλιβέρι) και είχε διακόψει την λειτουργία του τα τελευταία τρία έτη, να το εκμισθώσει για τη φιλοξενία 300 προσφύγων.

Στο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει και εποπτικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, με προσωπικό 10 ατόμων.

 

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Σε δελτίο τύπου που υπογράφει η Δήμαρχος Αμφιτρίτη Αλημπατέ, αναφέρεται:

«Η Δημοτική Αρχή πληροφορήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την πρόθεση αυτή και προσπάθησε προβάλλοντας όλα τα επιχειρήματα που μπορούσε (τουριστικός χαρακτήρας και προορισμός, μικρή δυνατότητα αστυνόμευσης και ασφάλειας, ανεπαρκείς δομές υγείας, οδικό δίκτυο, κ.α.) και έκανε όλες τις παρεμβάσεις που ήταν δυνατόν για να το αποτρέψει. Παρ' όλα αυτά και ενώ ακόμη το θέμα ήταν ανοικτό και δεν είχε ληφθεί η τελική σχετική απόφαση, ενημερωθήκαμε ότι έρχονται 300 πρόσφυγες και ότι εντός του ξενοδοχείου θα εγκατασταθεί κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας (περίπου 10 υπάλληλοι) για τον έλεγχο των εγγράφων τους και την ευταξία.

Σ' αυτόν τον αγώνα ήταν δίπλα μας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός.

Διαφωνούμε με τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που δε λαμβάνει υπόψη τη τοπική κοινωνία, την άρνηση των πολιτών και τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η περιοχή μας είναι τουριστική και θεωρούμε ότι η επιλογή της να στείλει μετανάστες πλήττει το Δήμο μας και προσθέτει επιπλέον προβλήματα, σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανεργία, φτώχεια και προβλήματα που χρονίζουν.

Η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες ζητούν και διεκδικούν ανάπτυξη και καλύτερο επίπεδο ζωής!

Και ρωτάμε: Με την εγκατάσταση των προσφύγων θα έρθει η ανάπτυξη; Γιατί δεν ακούγεται η φωνή μας;

Διεκδικούμε επανεξέταση της απόφασης εγκατάστασης των προσφύγων και διάλογο με την τοπική κοινωνία για λύση των χρόνιων προβλημάτων για πραγματικές επενδύσεις και ανάπτυξη!»

Με το ίδιο σκεπτικό και το ίδιο αίτημα, της αποφυγής μετεγκατάστασης των προσφύγων στο ξενοδοχείο, η Δήμαρχος Ερέτριας απέστειλε επιστολή προς α) τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και β) τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα.

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σε επιστολή του Εργατικού Κέντρου προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνεται:

«Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή εγκατάσταση είναι κατασχεμένη από το ΙΚΑ για τεράστιες οφειλές της, έχει αφαιρεθεί το σήμα του ΕΟΤ εδώ και πολλά χρόνια.

Της έχει αφαιρεθεί το ρολόι ρεύματος από την ΔΕΗ και δεν έχει ηλεκτροδότηση λόγω μεγάλων οφειλών... Έχουν αφαιρεθεί τα ρολόγια της υδροδότησης, λόγω οφειλών και όπως είναι φυσικό δεν έχει νερό... Έχουν αφαιρεθεί και πουληθεί ο εξοπλισμός του (κρεβάτια, ψυγεία κ.λ.π.) και έχει μείνει σχεδόν άδειο κουφάρι...
Από ελέγχους που έχουν γίνει παλαιότερα, δεν πληροί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας (πυρόσβεση, πυρασφάλεια κλπ) και έχει πλήθος από παρανομίες καταγεγραμμένες.

Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κλπ και έχουν δικαστικές αποφάσεις για κατάσχεση εις χείρας τρίτων.

Όπως γίνεται κατανοητό, γεννούνται τεράστια ερωτηματικά :

• Ποιος νοικιάζει το Olympic Star;
• Με ποιο τίμημα;
• Γιατί το ΙΚΑ δεν προχωράει στον πλειστηριασμό και να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον;
• Πως θα λειτουργήσει η εγκατάσταση, χωρίς να πληροί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
• Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις οφειλές τους που πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα;
• Ποιος αποφάσισε την λειτουργία της εν λόγω εγκατάστασης και αν έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς για τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Εάν τελικά ευσταθεί ότι θα γίνει εγκατάσταση για φιλοξενία προσφύγων, αναμένουμε άμεσες απαντήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τα Υπουργεία, την Κυβέρνηση.»