Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
10:36:37

Χαλκίδα

Αντικατάσταση Δεμερτζή

Τον τερματισμό της περιόδου απασχόλησης του Βασίλη Δεμερτζή στην Προεδρία του Εποπτικού Συμβουλίου της ΔΕΣΦΑ ΑΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αποφάσισε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Η υπουργική απόφαση, προβλέπει τον τερματισμό της περιόδου απασχόλησης και άλλων μελών που διορίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και την τοποθέτηση αντικαταστατών τους, με γενικότερη αναδιάρθρωση του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

Ως λόγος των προωθούμενων αλλαγών στη διοικητική πυραμίδα της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, προβάλλεται «η ανάγκη ενίσχυσης με πρόσωπα εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των οργάνων εταιρικής διακυβέρνησης προς εξυπηρέτηση των στόχων διασφάλισης της ανεξαρτησίας του, τήρησης της αρχής της διαφάνειας και αποδοτικότητας των υπηρεσιών του».

ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ

Ας σημειωθεί ότι κανονικά η θητεία του Βασίλη Δεμερτζή και όλων των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου είναι 5ετής και κανονικά λήγει στις 23 Απριλίου 2018 (το όργανο έχει συσταθεί βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας για το 3ο Ενεργειακό Πακέτο και ο διορισμός του είχε γίνει το 2013).

Υπενθυμίζεται δε, ότι, καθώς η ΔΕΣΦΑ ΑΕ είναι ανεξάρτητη θυγατρική της ΔΕΠΑ ΑΕ και πιστοποιημένος διαχειριστής τους συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, απαιτείται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να αλλάξουν μέλη του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου της.
Στην περίπτωση είχαμε το Υπουργείο να καλεί τον Βασίλη Δεμερτζή και τους υπόλοιπους να παραιτηθούν, κάτι που έγινε και στη συνέχεια, αντικαταστάθηκαν. Ακολούθως, το Εποπτικό Συμβούλιο συνήλθε με τη νέα σύνθεσή του και αποφάσισε την αναδιάρθρωσή του αλλά και αλλαγές προσώπων και αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου..

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΤΥΠΟ

Ήδη για τις αντικαταστάσεις και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε υπάρχουν αντιδράσεις για το νομότυπο της διαδικασίας, ως προς την τήρηση των κανονισμών που προβλέπονται από το καταστατικό της εταιρείας και το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για την ενέργεια, αφού:

α) η συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, κατά παράβαση κάθε διάταξης περί ανεξάρτητου διαχειριστή ενεργειακών δικτύων, έγινε στο Υπουργείο και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ως όφειλε

β) οι αντικαταστάσεις έγιναν χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύγκλησης γενικής συνέλευσης της ΔΕΣΦΑ ΑΕ

γ) για τις αλλαγές δεν υπάρχει το «πράσινο φως» από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, μιας και δεν έχει αποστείλει σχετική εντολή αντικαταστάσεων

δ) η υπουργική απόφαση δεν έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Η ΡΑΕ είναι μεν ενήμερη για τις εξελίξεις, ωστόσο δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση-γνωμοδότηση. Η νόμιμη οδός προβλέπει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εγκρίνει αλλαγές σε Εποπτικό Συμβούλιο ενεργειακής επιχείρησης μόνο όταν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη και εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος. Στην πραγματικότητα, η υπουργική απόφαση βρίσκεται υπό την αίρεση της ΡΑΕ, η οποία δύναται να προβεί σε αιτιολογημένες αντιρρήσεις έως και τις 28 Απριλίου, είτε βάσει αμφιβολιών ως προς την αιτιολόγηση των αλλαγών είτε εάν κρίνει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια για τη νέα σύνθεση Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα βάσει αυτής της δυνατότητας της ΡΑΕ, η υπουργική απόφαση βρίσκεται υπό αίρεση και θεωρείται ως επιχειρούμενη. Βέβαια, με την ανεξαρτησία των δημοσίων φορέων και αρχών να αποτελεί κάτι πολύ σχετικό... η υπουργική απόφαση μπορεί να λογίζεται ως συντελεσθείσα.

ΤΟ ΣΗΜΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΜΗ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΦΑ ΑΕ ;

Οι αντιδρώντες κάνουν λόγο για «εκκαθαρίσεις-καρατομήσεις κορυφής», με διαδικασίες «εξπρές» και με έντονο το κομματικό στοιχείο (ο Βασίλης Δεμερτζής είναι πολιτευτής Εύβοιας της ΝΔ, ο νέος Πρόεδρος Εποπτικού ανήκει στους ΑΝΕΛ και ο νέος Πρόεδρος Διοικητικού ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ).

Όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, η οποία από το 2013 οπότε και ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, έχει περάσει από «σαράντα κύματα», παραμένει ωστόσο ακόμη ζωντανή και υπό δημόσιο έλεγχο. Με τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη να οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει πιθανότατα προεξοφλήσει το οριστικό ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης.