Κατάλληλες για κολύμπι όλες οι χαρακτηρισμένες ακτές
- Κατηγορία Ειδησεις
Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι προβλεπόμενες δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις και αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» η απόφαση χαρακτηρισμού καταλληλότητας ακτών κολύμβησης της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για το έτος 2025. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, για την έκδοση της οποίας ελήφθησαν και Και τα συνολικά 126 δείγματα που ελήφθησαν από 103 ακτές και εξετάστηκαν από διαπιστευμένο εργαστήριο, είναι εντός των προβλεπόμενών ορίων και πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας κολύμβησης σε αυτές τις χαρακτηρισμένες ακτές της Εύβοιας και της Σκύρου.
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, είναι μοναδικοί αρμόδιοι και πλέον αξιόπιστοι φορείς για τον χαρακτηρισμό των ακτών κολύμβησης.
Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε περίπτωση εντοπισμού ρύπανσης, θα τοποθετείται άμεσα σχετική σήμανση και θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για την ενημέρωση του κοινού.
Για πληροφορίες και αναλυτικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Εύβοιας ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pste.gr).
[ Η κολύμβηση, κατά πάγιο κανόνα της Δημόσιας Υγείας απαγορεύεται μόνο σε καθορισμένες περιπτώσεις υδάτων καθώς και:
α) εντός των λιμανιών,
β) εντός των μόνιμων αγκυροβολίων και των ναυπηγείων,
γ) σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν από τα στόμια εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες,
δ) σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων υδάτων,
ε) στις εκβολές ρεμάτων συνεχούς και διαλειπούσης ροής, έναντι και εκατέρωθεν βιομηχανικών-βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,
στ) σε απόσταση 200 μέτρων εκατέρωθεν ιχθυοκαλλιεργειών ιχθυογεννητικών σταθμών.]