Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
17:00:41

Χαλκίδα

Εκοιμήθη ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γεωργιάδης

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, τελείται η εξόδιος ακολουθία του κοιμηθέντος Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Γεωργιάδη.

Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1937 στη Χαλκίδα. Έχοντας από μικρή ηλικία τον πόθο του ιερατικού διακονήματος και ως πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειροτονήθηκε διάκονος, το Φεβρουάριο του 1962 και στη συνέχεια, πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης, τον Ιούνιο του 1964, στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Γρηγόριο (Πλειαθό), αναλαμβάνοντας αμέσως καθήκοντα εφημέριου και κατόπιν, πρωθιερέα στο Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Προκόπι.
Τον Απρίλιο του 1968, διορίστηκε ιεροκήρυκας και περιόδευσε εις «τας πόλεις πάσας και τας κώμας» στην επικράτεια της Μητρόπολης Χαλκίδας, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων, «διδάσκων και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας...».
Στην ιερατική του πορεία διετέλεσε επίσης: πρόεδρος Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ναού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου (1967-1969) / μέλος του Δ.Σ. του Προσκυνήματος, επί 23 έτη / επιμελητής έκδοσης του ενημερωτικού φυλλαδίου «Κογχύλι», προς υποστήριξη του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδας (1971) / καθηγητής της Ειδικής Σχολής Ιερατικής Μόρφωσης της Μητρόπολης (από το 1976) / μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου Μονής Μακρυμάλλη / μέλος του Σώματος Γεροντίας Κληρικών, με μέριμνα την ανάδειξη νέων κληρικών / εκπρόσωπος της Μητρόπολης πολλές φορές σε επιτροπές, συνελεύσεις και συνέδρια.

Το 1997, με τη συμπλήρωση 35ετίας, συνταξιοδοτήθηκε, αλλά δεν έπαυσε να λειτουργεί, να κηρύττει και να εργάζεται ιεραποστολικά, όσο οι σωματικές του δυνάμεις το επέτρεπαν.
Ο π. Ειρηναίος Γεωργιάδης, έως τέλους, έχοντας συμπληρώσει 62 έτη κληρικού και 56 έτη ως ιεροκήρυκα, χαρακτηριζόταν για την αφοσίωσή του στο καθήκον. Διακρινόταν για το ήθος, τη σοβαρότητά, την αφιλοχρηματία του. Υπήρξε δόκιμος κήρυκας του θείου λόγου, προσφέροντας τη μαρτυρία του Χριστού και της Εκκλησίας κατά τρόπο αριστοτεχνικό και παραδοσιακό, με λογιοσύνη και μεταδίδοντας την εκκλησιαστική εμπειρία του, την ανιδιοτελή αγάπη και την ανυπόκριτη πίστη του προς τον Θεό.
«Τύπος και υπογραμμός τοις πάσι» όπως του αναγνωρίζεται από τη μαρτυρία της Τοπικής Εκκλησίας.