Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
12:46:26

Χαλκίδα

Μήνυμα περιβαλλοντικών κινδύνων από συλλογικότητες

«Δεν γιορτάζουμε – Στέλνουμε μήνυμα κινδύνου» είναι το σύνθημα της εκδήλωσης για την Ημέρα Περιβάλλοντος που διοργανώνεται -υπό την αιγίδα του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας- από το Δίκτυο Συλλόγων/ Φορέων για την Προστασία της Ευβοϊκής Γης και την Ομάδα SOS Ευβοϊκός, με τη συμμετοχή πολλών συλλογικοτήτων από την Εύβοια, την Κυριακή 2 Ιουνίου, στις 12:30 το μεσημέρι στην προβλήτα Αγ. Νικολάου, στην παραλία της Χαλκίδας.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διαμαρτυρία και η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πολύπλευρη «επίθεση» που δέχεται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά στο νησί από βιομηχανικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιχθυοκαλλιέργειες, εξορύξεις, πλωτά φωτοβολταϊκά, επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού κλπ.
Θα πραγματοποιηθούν σύντομες ομιλίες από τους εκπροσώπους των συλλόγων και από τους συμμετέχοντες πολίτες, θα αναρτηθούν πανό και πλακάτ με περιεχομένο διαμαρτυρίας, θα διανεμηθεί έντυπο πληροφοριακό υλικό από διαφορετικούς συλλόγους και συλλογικότητες, ενώ θα υπάρχει μουσική υποστήριξη, χωρίς ηχητική κάλυψη.

....................................................................................................................................................

ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ
«Καλούμε τους συμμετέχοντες να φορούν μαύρα μπλουζάκια ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
- Για τα βουνά μας, που από ιεροί τόποι μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες αιολικών σταθμών, απόκοσμες και ρημαγμένες (βλέπε την τραγική εικόνα της Νότιας Εύβοιας).
- Για τα δάση μας, που καίγονται και στη συνέχεια κακοποιούνται στερούμενα οριστικά την δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης αντί να φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού.Ειδικά είναι ανάγκη να προστατευτούν τα τελευταία δάση της Κεντρικής Εύβοιας , τα μόνα εναπομείναντα μετά το ολοκαύτωμα της Βόρειας Εύβοιας.
- Για το νερό, που από δημόσιο αγαθό και ελεύθερο στην ύπαιθρο μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν σε έναν πόλεμο που όλο και ζυγώνει. Για τα ποτάμια και τα ρέματα που ρυπαίνονται, εγκιβωτίζονται, φράζονται την στιγμή που είναι Ευρωπαϊκή επιταγή ή επάνοδος στην φυσική τους κατάσταση.
- Για τα άγρια ζώα, την σπάνια χλωρίδα με τα ενδημικά είδη και τα πουλιά, σύμβολα της ελευθερίας που απειλούνται από εκτοπίσεις, καταστροφές των ενδιαιτημάτων τους, κάποια ακόμη και με εξαφάνιση.
- Για την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές που από την μια προστατεύονται σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία και από την άλλη είναι ξέφραγο αμπέλι, βορά στα χέρια των «επενδυτών» .
- Για το τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς του νησιού μας που αλλοιώνεται αναπιστρεπτί από αχρείαστους δρόμους, εξορύξεις, εγκαστάσεις Ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων.
- Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια, που χάνονται από την ερημοποίηση και την εγκατάσταση τερατωδών σε μέγεθος φωτοβολταϊκών και μάλιστα σε παραγωγική γη.
- Για την αξιοπρέπεια των αγροτών, των μελισσοκόμων, των αγωνιστών της υπαίθρου που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.
- Για τις αρχαιότητες, τα μνημεία της Φύσης, τα υπεραιωνόβια δένδρα και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά γενικότερα.
- Για τις ακτές μας, που καταπατώνται με μανία , κατακλύζονται από τον υπερτουρισμό και απειλούνται από εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες , πλωτά φωτοβολταικά και υπεράκτιες αναμογεννήτριες.
- Για τις πόλεις, που αντί για βιώσιμες και φιλικές αποτελούν χώρους στοιβαγμένων ψυχών μακριά από τα αγαπημένα χωριά που ερημώνονται χωρίς κανένα κίνητρο επανακατοίκησης.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα μιας στεβλής ανάπτυξης, κατ' εφημισμόν πράσινης, ανεξέλεγκτης και χωρίς προοπτική. «Πράσινοι» διαχειριστές ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά) κερδοσκοπούν και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα την ηλεκρική ενέργεια. Οι δε ανάγκες για αυτήν είναι σε πολλές περιπτώσεις επίπλαστη. Γύρω από μια τεχνοκρατική, στυγνή αντίληψη ωφελούνται οι λίγοι έχοντες και κατέχοντες, αφαιρώντας ζωτικό χώρο και πόρους από τους πολλούς δηλαδή από τον λαό μας, ρημάζοντας την φύση χωρίς κανένα έλεος και καμία πρόβλεψη για τις μελλοντικές γενιές.
Κάτω από αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες αντιστεκόμαστε με αγώνες στο πεδίο, στα βουνά,στα δάση,στις πόλεις και στα χωριά για την προστασία του τόπου μας.
Στο νησί της Εύβοιας και της Σκύρου, βουνά, νερά και δάση, κανείς δεν θα χαλάσει.»