Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
06:39:08

Χαλκίδα

Συλλήψεις εφοριακών για διαφθορά και εκβιασμούς

Κύκλωμα εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας κατηγορείται για διαφθορά και εκβιασμούς

• Είχαν στήσει εγκληματική οργάνωση, σε συνεργασία με ιδιώτες.
• Χειροπέδες στη διευθύντρια και σε τέσσερις υπαλλήλους, έναν λογιστή και μία διεκπεραιώτρια.
• Το κύκλωμα εκβίαζε επιχειρηματίες προκειμένου να αποκομίζει χρήματα.
• Το σημειωματάριο με ονόματα, ημερομηνίες και ποσά.

.......................................................................................................................

Η κατόπιν καταγγελίας και μετά ικανών στοιχείων «απόβαση» στη Χαλκίδα στελεχών του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το μεσημέρι της Τρίτης (21 Μαΐου), έφερε στο φως της δημοσιότητας υπόθεση διαφθοράς και οδηγεί στην αποδόμηση ενός πολυμελούς κυκλώματος εφοριακών και συνεργαζομένων ιδιωτών.

Οι αστυνομικοί από την Αθήνα, παρουσία εισαγγελέα, αφού εκκένωσαν το κτήριο από συναλλασσόμενους πολίτες, συνέλαβαν στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας (τη διευθύντρια, τον υποδιευθυντή και άλλους/-ες τρεις υπαλλήλους), έναν λογιστή και μία διεκπεραιώτρια ενώ κατάσχεσαν κινητά, προσωπικούς και υπηρεσιακούς υπολογιστές και ερεύνησαν τα αυτοκίνητά τους.
Καταλογίζοντάς τους «εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν για ανάκριση στα γραφεία του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα και την Τετάρτη αργά το μεσημέρι, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή στη Χαλκίδα.
Με τις σε βάρος τους κατηγορίες να αφορούν –κατά περίπτωση- σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ' επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και κατοχή όπλου.

Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται, αφού περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ακόμα 6 άτομα (λογιστές κ.α.), που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:
Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από ανώνυμη καταγγελία που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, σε βάρος δύο στελεχών της ΔΟΥ Χαλκίδας για επίμεμπτες ενέργειες. Συγκεκριμένα, για υπάλληλο και την προϊσταμένη της, οι οποίες απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως έπρεπε. Με τον καταγγέλοντα μάλιστα να παραδέχεται ότι και ο ίδιος τους κατέβαλε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας, επιχειρησιακή δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της.
Η οργάνωση ήταν ιεραρχικά δομημένη, με επικεφαλής την προϊσταμένη, που λειτουργούσε σε κλειστή υποομάδα με λογιστή και διεκπεραιώτρια αλλά και σε συντονισμό με τους/τις υπόλοιπους/-ες υπαλλήλους για το μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες, την παροχή στοιχείων και τη λήψη και διανομή των αναλογούντων χρηματικών ποσών.
Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν λόγω θεματικής-εξωτερικής υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές.

Η οργάνωση, σύμφωνα με τα διαρρέοντα στοιχεία, προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκεινται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς επίσης και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Η μέχρι τώρα έρευνα έχει αποδώσει χρηματικά ποσά, φακελλάκια που χρησιμοποιήθηκαν για τις συναλλαγές, σημειωματάριο με ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, ημερομηνίες (από 4/11/2020 έως και σήμερα) και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά (από 250 έως 11.000 ευρώ) δίπλα σε αυτά.
Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα (μέχρι τώρα περίπου 20) υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.
...................................................................................................................................................................

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.
Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ' επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και όπλα.
Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.
Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.
Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.
Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- το συνολικό χρηματικό ποσό των 78.795 ευρώ,
- 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
- 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
- πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
- δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους 95.600 ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.»

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:
«Από την πρώτη στιγμή, που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό, βρισκόμαστε -όπως πάντα- σε διαρκή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, παρέχοντας κάθε χρήσιμο στοιχείο για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό κάνουμε και με το σύνολο των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την υποβοήθηση ερευνών σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.
Η μηδενική μας ανοχή είναι αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη σε κάθε μορφή παραβατικότητας, από όπου και αν προέρχεται. Το ίδιο και η τήρηση του νόμου, τόσο από τους πολίτες, όσο και από το σύνολο των εργαζομένων της ΑΑΔΕ. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον, θωρακίζοντας τους πολίτες, την οικονομία και την κοινωνία από κάθε είδους παραβατικές και εγκληματικές δραστηριότητες.»

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:
«Δεν μπήκα στην πολιτική για να καλύπτω κλέφτες. Την αρχή αυτή τηρώ απαρέγκλιτα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη πολιτική και το ίδιο μήνυμα επαναλαμβάνω και σήμερα με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας.
Η συστηματική δουλειά της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ και των δικαστικών αρχών αποδεικνύει την ισχυρή μας θέληση να συγκρουστούμε με κάθε μορφή παρανομίας ακόμα και αν αυτή πηγάζει στην ίδια την Δημόσια Διοίκηση. Και είναι προφανές πως δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Είτε μιλάμε για περιπτώσεις διαφθοράς, είτε για λαθρεμπόριο, είτε για άλλα οικονομικά εγκλήματα. Είναι δίκαιο πρωτίστως για τους πολίτες, αναγκαίο για την οικονομία, αλλά και βασική αποστολή της ίδιας της Κυβέρνησης.»