Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:38:42

Χαλκίδα

Χειροτονία σε διάκονο του Δημητρίου Τζιμώκα

Ο χειροτονηθείς σε διάκονο εκπαιδευτικός θα υπηρετήσει την Εκκλησία ως άμισθος κληρικός

Την Τρίτη (21 Μαΐου) στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Προκόπι, ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος εισήγαγε ένα νέο μέλος στην ιερατική οικογένεια της Τοπικής Εκκλησίας, τελώντας την εις διάκονον χειροτονία του Δημητρίου Τζιμώκα.

Ο υποδιάκονος, ήδη, Δημήτριος Τζιμώκας είναι έγγαμος, πατέρας ενός παιδιού και από το 2015 μόνιμος κάτοικος Προκοπίου. Πτυχιούχος φιλολογίας με διδακτορικό στη Γλωσσολογία, έχοντας προϋπηρεσία ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (σε θέματα πιστοποίησης ελληνομάθειας και διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας), σήμερα εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι διευθυντής στο Γυμνάσιο Προκοπίου. Έχει πτυχίο αρμονίας στην ευρωπαϊκή μουσική και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, ενώ είναι τακτικό μέλος του ΔΣ του Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου και μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας του ναού στον οποίον χειροτονήθηκε.

Κατά το χειροτονητήριο λόγο του, ο χειροτονηθείς περιέγραψε την Ιερωσύνη ως «έργο ασύλληπτο και ανερμήνευτο», το οποίο, ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος δίστασε ενώπιον του κι ας είχε αξιωθεί, σαν άξιος εραστής του Κυρίου που ήταν, της διαβεβαιώσεως του ίδιου του Χριστού ότι θα μπορούσε να γίνει ιερέας Του. Ανέφερε επίσης ότι τις επιφυλάξεις του, στο βήμα αποδοχής της κλήσεως, τις διέλυσε η υπακοή του σε ανθρώπους πνευματικούς, με ευαίσθητες κεραίες που προσλαμβάνουν τα μυστήρια του Θεού και οι οποίοι τον προέτρεψαν κατ' επανάληψη να αναλάβει αυτό το «φρικτό λειτούργημα» για λόγους που εκείνοι μόνο γνωρίζουν με τη Χάρη του Θεού που τους φωτίζει.
Στο διδακτικό και παραινετικό του λόγο, ο μητροπολίτης τόνισε ότι «η Ιερωσύνη ποτέ δεν χορηγείται ως επιβράβευση της αρετής μας, αλλά ως επιδημία της Θείας Χάριτος που αναπληροί τις αδυναμίες μας».

Ο υποδιάκονος Δημήτριος Τζιμώκας θα υπηρετήσει την Τοπική Εκκλησία, ως άμισθος κληρικός, ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντά του ως εκπαιδευτικός.