Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
17:12:11

Χαλκίδα

Οργή Σπύρου, διαγραφή Καραμούζη

Διαγραφή Καραμούζη από Σπύρου για προστατευτικότητα υπέρ Βάκα

Μετά από μια τετραετία στην αντιπολίτευση, επιθυμούσε διακαώς να περάσει σε θέση συμβούλου της δημοτικής πλειοψηφίας, επιδιώκωντας και ρόλους ευθύνης στη δημοτική αρχή. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δεν ακολούθησε την επιλογή του μέχρι τότε επικεφαλής του, Καθαροσπόρη για στήριξη της Βάκα και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό της αλλά στην προοπτική του προσωπικού του «στοιχήματος», «τζόγαρε» στο «άλογο» Σπύρου. Και μπορεί προσωπικά να βγήκε δημοτικός σύμβουλος, όμως το γενικό αποτέλεσμα τον έβαλε και πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης... Τώρα, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής θητείας, μέσω της διαγραφής του (που επεδίωξε; ή μήπως, όχι;) από την παράταξη Σπύρου, ίσως άνοιξε το ...παράθυρο μετακίνησης του Πάνου Καραμούζη στην παράταξη Βάκα!... 

ΤΟ «ΠΩΣ» ΚΑΙ ΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ
Η δημόσια σύγκρουση του Πάνου Καραμούζη με την παράταξη με την οποία εξελέγη, έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της Μεγάλης Πέμπτης για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής για το δεύτερο δίμηνο του έτους. Απόντος του προέδρου Δημήτρη Σέρρα, που είχε από ημέρες δηλώσει κώλυμα, ο αντιπρόεδρος του σώματος Πάνος Καραμούζης κλήθηκε και ανέλαβε να προεδρεύσει της συνεδρίασης.
Όταν ο Γιώργος Σπύρου επιχείρησε να εισηγηθεί το θέμα με τίτλο «Δίκαιη κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης μεταξύ των δημοσιογραφικών μέσων του Δήμου», ο Πάνος Καραμούζης α) γνωστοποίησε την παραλαβή εξώδικου εκ μέρους δημοσιογραφικού blog, το οποίο ωφελείτο από την υφιστάμενη άνιση κατανομή, λαμβάνοντας σχεδόν το όλον του διαθέσιμου ποσού β) επικαλέστηκε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Νίκου Κασσαβέτη περί προσβολής και ανάγκης προστασίας των προσωπικών δεδομένων του προσώπου στο οποίο ανήκει το blog, με επιχειρηματολογία ταυτόσημη με το περιεχόμενο του εξωδίκου και γ) ανακοίνωσε την απόφασή του για απόσυρση του θέματος.

Πέραν της απορίας για το περί ποιων προσωπικών δεδομένων ο λόγος μιας και κάθε νόμιμη πληρωμή από πλευράς Δήμου εντάλματος στον οποιονδήποτε, συνοδεύεται απαραίτητα από ανάρτηση στο «Διαύγεια» και πλήρες ονοματεπώνυμο... ερωτηματικά προκάλεσε και η απουσία επίσημης πρότασης-γνωμάτευσης εκ μέρους του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) του Δήμου, Γιώργου Μαυρίκη... με τον προεδρεύοντα πάντως να μην δημοσιοποιεί στο σώμα ούτε το περιεχόμενο του εξωδίκου ούτε της νομικής γνωμοδότησης πίσω από την οποία αυτός ...οχυρώθηκε.

Η στάση Καραμούζη επικρίθηκε έντονα από τον επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης Σπύρου, μιας και
1) «...Παρ΄ότι είχε λάβει γνώση των παραπάνω εγγράφων από τις προηγούμενες κατά δική του δήλωση ημέρες, δεν ενημέρωσε αμέσως τον εισηγητή του θέματος που τυγχάνει να είναι και επικεφαλής της παράταξης, όπως όφειλε ως έχων την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής της συζήτησης, αλλά ανακοίνωσε τα έγγραφα αυτά αιφνιδιαστικά ταυτόχρονα τόσο στο σώμα όσο και στον εισηγητή μαζί με την απόφασή του για απόσυρση του θέματος λόγω δήθεν προσβολής προσωπικών δεδομένων...»
2) «...Παρ΄ότι ως μέλος της παράταξης «Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα» και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε συμφωνήσει με την ομόφωνη άποψη του συνόλου της αντιπολίτευσης του Δήμου ότι οι συνεδριάσεις λογοδοσίας πρέπει να διεξάγονται με δικαίωμα για τοποθετήσεις επί του υπό συζήτηση θέματος όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που θέλουν να τοποθετηθούν (σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη αντιδημοκρατική διαδικασία από την πλειοψηφία η οποία περιόριζε το δικαίωμα λόγου επιτρέποντας τοποθετήσεις μόνο των εισηγητών και καταργούσε το δικαίωμα δευτερολογίας), στην πράξη «δεν την εφάρμοσε» στη συνεδρίαση κατά την οποία προήδρευσε «αλλά αφαίρεσε αυθαίρετα το δικαίωμα του λόγου από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκτός του εισηγητή και του απαντούντος αντιδημάρχου...»
Στην πραγματικότητα, οι πρώην ομόσταυλοί του καταλογίζουν στον Πάνο Καραμούζη ότι ενήργησε προστατευτικά για τη δήμαρχο και το φιλικό της blog. Με φυσιολογική κατάληξη την ομόφωνη απόφασή τους για τη διαγραφή του.

Η «ΑΜΥΝΑ» ΚΑΡΑΜΟΥΖΗ
Από πλευράς του, ο Πάνος Καραμούζης επιχείρησε να παρουσιάσει την έξοδό του από την παράταξη «Άμεσα – Νέο Ξεκίνημα» ως δική του επιλογή.
Σε ανάρτησή του κάνει λόγο για απόφαση ανεξαρτητοποίησής του. Ισχυρισμός που σαφώς και δεν ευσταθεί, δεδομένου ότι ήδη σε πρώτο χρόνο και διά ζώσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προ της αποχώρησης της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης (απ' όπου και η φωτογραφία), είχε προαγγελθεί από τον επικεφαλής της, συνεδρίαση με θέμα τη διαγραφή του.

Όσον αφορά στη δική του ερμηνεία των γεγονότων, στην ίδια ανάρτηση αναφέρει: «...Προσπάθησα να διαχειριστώ με ανιδιοτέλεια και χωρίς παραταξιακές παρωπίδες, προτιμήσεις ή προσωπικές θέσεις την αντικειμενική, εύρυθμη και ορθή λειτουργία της συνεδρίασης αυτής. Δυστυχώς εγκαλέστηκα από την παράταξή μου, μέσω του επικεφαλής της, διότι λειτούργησα με τον τρόπο που επιτάσσει η συγκεκριμένη θέση, δηλαδή τον τρόπο της αντικειμενικότητας της ορθότητας και κυρίως της νομιμότητας που οφείλει να διέπει τον εκάστοτε πρoεδρεύοντα του Δημοτικού Συμβουλίου...»