Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
02:33:32

Χαλκίδα

Μοναχή Νεκταρία: Εκάρη μεγαλόσχημη

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος, την περασμένη Κυριακή (14 Απριλίου) στην παλαιά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού, έκειρε Μεγαλόσχημη τη μοναχή Νεκταρία, η οποία αφιέρωσε 33 χρόνια στην αυστηρά τήρηση των μοναχικών κανόνων και στην υπηρεσία της Μονής στην οποία εγκαταβιεί.

Η Ακολουθία του Μεγάλου και Αγγελικού Σχήματος, που θεολογικά θεωρείται δεύτερο Βάπτισμα, περιλάμβανε τρίτη μοναχική Κουρά και νέους όρκους ενώπιον ανθρώπων και αγγέλων για τη μοναχή Νεκταρία, η αφοσίωση και πνευματική ακμή της οποίας την κατέστησε άξια να κατατάσσεται στους «επίγειους αγγέλους».
Μετά την κουρά, με την ειδική ευχή για τον Αποκουκουλισμό της (δηλ. την αφαίρεση του κουκουλιού που φέρει στο κεφάλι), ο Μητροπολίτης παρακάλεσε το Θεό να διατηρήσει τη Θεία Χάρη επάνω της και να την διαφυλάξει καθαρή και αναμάρτητη. Προτρέποντας την ίδια, να συνεχίσει με το ίδιο ζήλο και πίστη το έργο της και εμπιστευόμενός της, τις νουθεσίες που περιέχονται στο περί αποταγής κεφάλαιο της Κλίμακος του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου.

................................................................................................................................

[ Μεγαλοσχημία: ο τρίτος και τελευταίος βαθμός, η ανώτατη τάξη του Μοναχισμού.
Ο/Η Μεγαλόσχημος/-η μοναχός/-ή φέρει προς διάκριση του τίτλου, κουκούλα. Και σχήμα, που είναι επάνω του κεντημένα με κόκκινη κλωστή ο Σταυρός, η Λόγχη, ο Σπόγγος και τα γράμματα IC XC NI KA, ΦΧ ΦΠ (Φως Χριστού Φαίνει Πάσι), ΕΕ ΕΕ (Εωσφόρος Έπεσεν, Εύρωμεν Εδέμ ή Ελένης Εύρεσις Εβραίων Έλεγος), ΡΡ ΔΡ (Ρητορικοτέρα Ρημάτων Δακρύων Ροαί), ΘΘ ΘΘ (Θεού Θέα Θείον Θαύμα), ΤΤ ΔΦ (Τούτο Το σχήμα Δαίμονες Φρίττουσι), ΧΧ ΧΧ (Χριστός Χριστιανοίς Χαρίζεται Χάριν), ΤΚ ΠΓ (Τόπος Κρανίου Παράδεισος Γέγονεν). ]