Παρασκεύη 01 Μαρτίου 2024
21:35:52

Χαλκίδα

Τα εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται στην «κακιά στιγμή»

1 ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 3 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εργατικό Κέντρο: Τα ατυχήματα δεν οφείλονται στην «κακιά στιγμή»

Ένας νεκρός και ένας πολυτραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός του εργατικού δυστυχήματος που συνέβη την Παρασκευή (9 Φεβρουαρίου) στο εργοστάσιο της SABO.
Το καλάθι του γερανοφόρου οχήματος (στη φωτογραφία) στο οποίο ήταν ανεβασμένοι δύο εργαζόμενοι εκτελώντας εργασίες αλλαγής λαμπτήρων, έπαθε βλάβη στο υδραυλικό εξάρτημά του, με αποτέλεσμα οι δύο να πέσουν στο έδαφος από μεγάλο ύψος.
Ο 54χρονος οικογενειάρχης Βαγγέλης Παρλαμέντης, εργολαβικός απασχολούμενος από το Αλιβέρι, ο οποίος διέμενε στην Αμάρυνθο, σκοτώθηκε ενώ ο συνάδελφός του, πού προέρχεται από το προσωπικό της εταιρείας, μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε Νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλεύεται.

Την ίδια ημέρα είχαμε και δύο τραυματίες σε αντίστοιχα εργατικά ατυχήματα και πάλι σε μονάδες στην περιοχή μας. Στην επιχείρηση «Κεντρής» στη Βορειοκεντρική Εύβοια, εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν μεγάλο μίξερ, ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης, τον χτύπησε στο χέρι και του ακρωτηρίασε δάχτυλα. Λίγο αργότερα, κατά τη διαδικασία ξεφορτώματος ζωοτροφών στην επιχείρηση «Νιτσιάκος», εργαζόμενος παρασύρθηκε από την πόρτα του φορτηγού με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πόδια.

Σύμπτωση, δηλ. χρονική παραλληλία τριών τυχαίων γεγονότων; Ή ζήτημα προβληματισμού για την εντατικοποίηση των εργασιών και την απουσία ή πλημμελή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας;
«Δεν είναι στατιστική από εμπόλεμη περιοχή. Είναι ο απολογισμός μιας εργάσιμης ημέρας στον καθημερινό πόλεμο που δίνουμε για το μεροκάματο. Είναι συνάδελφοί μας με ονοματεπώνυμο και οικογένειες.» αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στην ανακοίνωσή του.
Και αποφαίνεται: «Τα ατυχήματα δεν οφείλονται στην «κακιά στιγμή». Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών, της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας που επικρατούν στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς, της υποστελέχωσης της Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας».

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ζητάει να διαλευκανθούν σε βάθος οι αιτίες των ατυχημάτων και να μην «φορτωθούν» οι ευθύνες σε εργαζόμενους ή να μην γίνει επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».
Και βέβαια, ζητάει «να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου, να αποκατασταθεί η υγεία των τραυματιών και να αποζημιωθούν στο ακέραιο για όσο διάστημα χρειαστεί να λείψουν από την εργασία τους, για όλες τις θεραπείες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ SABO
Οι πρώτες ειδησεογραφικές αναφορές για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα δεν περιλάμβαναν το όνομα της επιχείρησης. Η ονομαστική όμως αναφορά στις ανακοινώσεις που άμεσα εκδόθηκαν από το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου και το Συνδικάτο Τροφίμων & Ποτών Εύβοιας, προσωποποίησε τον εργοδότη. Και αργότερα, ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η «οικογένεια» της SABO πενθεί
Αισθανόμαστε βαθιά οδύνη για την απώλεια εργαζομένου συνεργάτη μας αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου μας στις εγκαταστάσεις της SABO στο Βασιλικό Ευβοίας, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι.
Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, κουβούκλιο γερανοφόρου οχήματος, στο οποίο επέβαιναν οι δύο εργαζόμενοι εκτελώντας εργασίες αλλαγής εσωτερικών λαμπτήρων, κατέπεσε στο έδαφος από ύψος 4-5 μέτρων. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από πραγματογνώμονες και τις αρμόδιες αρχές, με τις οποίες βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη συνεργασία και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συνεχώς στη διάθεσή τους, καθώς είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας μας, που συμβαίνει ένα τέτοιο δυστύχημα.
Από την πρώτη στιγμή και για όσο χρειαστεί, κύριο μέλημά μας είναι να σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του και να βοηθήσουμε από την πλευρά μας, στην αποκατάσταση της υγείας του έτερου εργαζόμενου που νοσηλεύεται, χωρίς να κινδυνεύει.
Παρά τη βαθιά μας λύπη θεωρούμε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε δημοσίως τους εργαζομένους μας που προσέτρεξαν αμέσως για βοήθεια και το προσωπικό του ασθενοφόρου που έσπευσε γρήγορα και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν.
Εκ μέρους όλων των εργαζομένων μας στην οικογένεια της SABO, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και τη συμπάθειά μας στον συνάδελφο που βρίσκεται στο Νοσοκομείο. Θα είμαστε δίπλα τους.
Με βαθιά θλίψη,
Δημήτρης Κοίλιαρης, Ευγενία Κοίλιαρη, Ματίνα Κοίλιαρη
Διοικητικό Συμβούλιο της SABO SA»