Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
18:43:34

Χαλκίδα

Ζεμπίλης: Στα σχέδια βελτίωσης και οι Ευβοείς επιλαχόντες

Ζεμπίλης: Να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης και όλοι οι επιλαχόντες αγρότες από την Εύβοια

Μετά την προ ημερών από το Δομοκό, εξαγγελία Αυγενάκη για ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών της περιοχής στα σχέδια βελτίωσης (δηλ. στη Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Θανάσης Ζεμπίλης ζητά την ισότιμη μεταχείριση των αγροτών και της Εύβοιας.

Επισημαίνεται ότι η Εύβοια ήδη υπολείπεται κατά πολύ από τους Νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας, όσον αφορά στα μεγέθη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Με αποτέλεσμα, από τις 217 αιτήσεις στήριξης που εγκρίθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 11.149.601,23 ευρώ, μόλις οι 63 να είναι από αγρότες της Εύβοιας.
Ειδικότερα, επί συνόλου 250 αιτήσεων στήριξης αγροτών της Εύβοιας, έγιναν δεκτές μόνο οι 63 και απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες 187 αιτήσεις!

«Είναι καλοδεχούμενο ότι σε άλλες περιοχές της περιφέρειας μας οι επιλαχόντες αγρότες εντάσσονται στα σχέδια βελτίωσης, ωστόσο θεωρώ ότι το συμπληρωματικό ποσό του προϋπολογισμού -υπερδεσμεύσεις- πρέπει να αξιοποιηθεί κυρίως για να εξισορροπήσει τις αδικίες της πρώτης κατανομής. Η Εύβοια, λόγω της γεωμορφολογίας της δεν μπορεί να έχει αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, είναι αυτός ο νομός της Στερεάς Ελλάδας που πλήττεται με μεγάλη ένταση από όλες τις θεομηνίες, με τελευταία τον «Daniel». Άρα, εξ ορισμού οι αγρότες της, που πλήττονται καίρια από την κλιματική κρίση, θα πρέπει να λαμβάνουν ισότιμο, αν όχι προνομιακό, μερίδιο από τα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης, που στοχεύουν στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» δήλωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.