Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
05:59:57

Χαλκίδα

Τι ζητάει ο Σπανός από τον Μητσοτάκη

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Χρηματοδοτήσεις, στελέχωση υπηρεσιών, δημόσια υγεία και αγροτική παραγωγή στη θεματική ατζέντα του Φάνη Σπανού

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός συμμετείχε στη σύσκεψη που διοργάνωσε (την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με όλους τους Περιφερειάρχες της Χώρας, παρουσία πολλών υπουργών και γεν. γραμματέων κρίσιμων διαχειριστικών τομέων.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η συνολική επισκόπηση της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας Κυβέρνησης - Περιφερειών σε επίπεδο διοίκησης, χρηματοδοτήσεων, νομοθετικού έργου και άλλων θεσμικών ζητημάτων.

Στην τοποθέτησή του, ο Φάνης Σπανός, αφού ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για την εξαιρετική συνεργασία Κυβέρνησης - Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αποτυπώνεται κυρίως μέσα από το υπερδιπλάσιο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και την υλοποίηση στρατηγικών οδικών έργων υποδομής»,
• Κατέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα και ολοκληρωμένες προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων από εθνικούς πόρους, όπως τις είχε εισφέρει, εξάλλου, και στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
• Πρότεινε βασικές αλλαγές πλαισίου για την απρόσκοπτη ένταξη και νέων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
• Επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής αποζημιώσεων και υλοποίησης έργων μετά από φυσικές καταστροφές, οι οποίες, παρά τη σαφή βελτίωση των τελευταίων ετών, ακόμη χρήζουν υψηλότερης αποτελεσματικότητας.
• Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπηρεσιακής υποστελέχωσης και -εκτός από τις προσλήψεις- πρότεινε λύσεις, όπως η θέσπιση δυνατότητας συνδρομής του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένες λειτουργίες, με την εποπτεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
• Επανέφερε το αίτημα εκχώρησης επιπλέον αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, προκειμένου να επιλυθούν λειτουργικά ζητήματα, αλλά και να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Περιφερειών και συνολικά της Αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, καλώντας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να συνεχίσουν την προσπάθεια για την υποστήριξη των δομών Δημόσιας Υγείας, αλλά και των αγροτών.